Foltos macska a téli tájon

Így építsünk téli macskaházat

Télen a kint élő cicákra különösen veszélyes a tartósan hideg, lucskos idő, főleg akkor, ha nincs számukra elérhető védett hely a közelben. Ha kijárós cicád van, vagy a környéken lakó kóbor macskáknak szeretnéd megkönnyíteni az életét, nézd át az alábbi egyszerű útmutatókat. Összegyűjtöttem néhány könnyen összebarkácsolható macskaház típust, amelyek melegen és szárazon tartják őket akkor is, ha hó esik és téli szél fúj.

Cicaház dupla műanyag tárolódobozból

Ehhez az egyszerű házhoz nincs másra szükséged, mint két, egymásba illeszthető, zárható fedelű műanyag tárolódobozra, egy kis szalmára, és egy virágcserépre. A két dobozt egymásba helyezzük, a szigetelés és a belső bélés is szalmából készül, a virágcserép pedig a bejáratot védi. A részleteket lásd az alábbi videóban:


Nyár végén és Halloween után érdemes nyitott szemmel járnunk: sokszor dobnak ki régi hűtőtáskákat, dobozokat, és ilyenkor könnyebben juthatunk a dekorációkból megmaradt szalmához is. 
Egyéb időszakokban a háztartási boltok akciós részlegén szerezhetjük be olcsón a tárolódobozokat (ajánlom a Pepco kínálatát átbogarászni, de a hiper-szuper marketek is gyakran kínálnak ilyesmit), szalmát pedig a kisállat-felszerelési üzletekben kaphatunk.


Polisztirol hűtőládából készült ház

Szintén nagyon egyszerűen elkészíthető otthoni projekt. Az alapja egy polisztirol habból készült hűtőláda, amely már önmagában is jó hőszigetelő képességű. A videóban egy nagy műanyag tárolóba helyezik, így nem csak vízhatlan lesz, hanem extra szigetelést is kap. A belső bélelés itt is szalma. Ha nagyon könnyű lenne a ládánk, mindig súlyozzuk vagy kötözzük le, nehogy a szél felboríthassa.

Kis költségvetésű, egyszerű téli macskaház

Hungarocell-kartondoboz macskaház

A leggazdaságosabb megoldás. Csak egy nagy, erős kartondoboz kell hozzá, és darabolható hungarocell lapok, amelyekkel belülről kibélelhetjük a kartondobozt. Még némi ragasztószalag, és egy kis vízhatlan fólia (erős műanyag szemeteszsák is megteszi), és kész is az egyszerű, de nagyszerű búvóhely. Ne feledjük kibélelni a házikó alját, és lesúlyozni az építményt!

A cicaházat akár a gyerekekkel együtt is megépíthetjük. Azon kívül, hogy ez egy szuper barkácsolós vasárnap délutáni családi program, az állatok szeretetére is tanítja őket.

Macskaház leselejtezett autógumiból

Szinte minden háztartásban megtalálható időről időre néhány olyan gumiabroncs, amire már nincs szükségünk. Ezeknek a legtökéletesebb újrahasznosítása lehet, ha cicaházat készítünk belőlük. Csak egy kis nyílást kell vágnunk az oldalára, valamint a tetejére és az aljára vízhatlan fedelet kell csavaroznunk vagy szegecselnünk. Még jobb, ha az ajtónyílás fölé egy kis esővédő tetőt is készítünk, hogy ne fújhasson be a hó olyan könnyen. Ne használjunk kezeletlen fát, mert az a téli időben könnyen elrothad: kültéri lazúrral vagy más megfelelő festékkel kenjük át felszerelés előtt.
Ez a cicaház kis mérete ellenére vízhatlan, szélvédett, és nem igényel külön rögzítést sem.

Forrás: www.thefoundationforhomelesscats.org

Mivel a gumiabroncs kivágása és megfúrása elég nehéz feladat, ezt mindenképpen olyan valaki végezze el, akinek van a barkácsolásban némi gyakorlata. Ha kedvünk van hozzá, fessük a macskaházat valamilyen vidám színűre.

Tippek a cicaházak építéséhez

  • A béleléshez ne használjunk se plédeket, se szénát. Mindkettő beszívja és megtartja a nedvességet, így ha víz éri őket, nem száradnak meg, csak megfagynak, és megdohosodnak. A szalma szárazon és melegen tartja a cicákat.
  • A cicaház melegentartó képességét egy belülre elhelyezett mylar
    (hőtartó és fényvisszaverő) fólia réteggel tovább javíthatjuk. Ezt a sportfelszerelés boltokban keressük, a túrázás részlegen.
  • A kész házat mindig emeljük meg legalább 10-15 centire. Helyezzünk alá blokktéglát, deszkákat, ytong tömböket, mindegy. Ezzel megakadályozzuk, hogy a hólé és az eső befolyhasson.
  • A bejáratot a hosszanti oldal egyik széléhez közel vágjuk ki. Így lesz a legszélvédettebb a doboz belseje. Műanyag fóliából készült kis függönnyel még jobban elfoghatjuk a szelet.
  • Havazás után mindig söpörjük el a havat a cicaházak környékéről.

Ha megteheted, biztosíts a környékbeli kóbor cicáknak egy zugot a kerted végében vagy a közeli park bokrai között, ami meleget és biztonságot ad nekik a tél folyamán. 
Egy kis barkácsolással életeket menthetsz – néha kilencet is egyszerre. 

Íme néhány további inspiráció, kezdő és haladóbb barkácsolóknak egyaránt.

Forrás és részletek:

1., 6., 9. cicaház: https://www.flickr.com/photos/ucl/albums/
2. cicaház: https://www.instructables.com/id/Cat-House/
3. cicaház: https://blythewoodworks.com/
4. cicaház: https://bradshomefurnishings.com/diy-outdoor-cat-house-plans/
5. cicaház: https://www.sheltermeinc.org/keeping-outdoor-cats-warm-in-winter/
7. cicaház: http://www.feralvilla.com
8. cicaház: https://homeandroost.co.uk/

Mondd el a véleményed: