Két vörös alvó kiscica

Tippek és trükkök a makulátlan lakásért, macskákkal

Aki állatokkal él együtt a lakásban, az tudja, hogy ha elhanyagoljuk a takarítást, belépéskor rögtön szemet szúr mindnekinek, hogy itt bizony nem csak emberek élnek: szállongó szőr- és porpamacsok, tappancsnyomok, szőrös kanapé, és bizony… macskaszag. Ha nem szeretnénk, hogy a a lakásunk úgy nézzen ki minden hét végére, mint a Gyűjtögetők című műsor legelrettentőbb állatos házai, szükségünk lesz néhány tuti takarítási tippre.

Az elrettentő példa – Tiszta a lakásod? Forrás: port.hu

Van néhány nagyon egyszerű tipp, amiket ha betartasz, a vendégeid csak az eléjük sétáló doromboló cicádról fogják tudni, hogy macska is van a házban (meg persze a fekhelyekről… kaparófákról… kiülőkről… de azok is tiszták és illatosak lesznek 😉 ).

A macskaalom

Mind közül a legjelentősebb forrása a kellemetlen ammóniás szagoknak. Elengedhetetlen, hogy legalább naponta kitakarítsuk, és ha azt veszed észre, hogy a lapátolás után is érezhető körülötte a pisiszag, az egész almot ki kell cserélni, és célszerű ilyenkor az egész alomtálcát is gondosan átmosni. Gondolj bele: ha te is egy héten keresztül mindig csak félig húznád le a WC-t… Azt hiszem nem is kell tovább ecsetelni.

Ezen kívül fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő macskaalmot. Mivel a cicák elég válogatósak tudnak lenni, erre nincs biztos recept. De vegyük figyelembe, hogy az alom csomósodik-e, mennyire tartja meg a szagokat, milyen könnyen hordja ki a cica a tálcából a tappancsain, stb. Célszerű beszerezni alomtálcához való lyukacsos kilépőszőnyeget. Ez összegyűjti a kihordott almot, és így nem kell a kis rostogó szemcséken átgázolnunk reggelente mezítláb a konyhába menet.

Az igazán elszántak utánanézhetnek a legmodernebb alomtálcáknak a neten. Több öntisztító modell közül is lehet már válogatni, amelyek szenzorokkal érzékelik, ha a cica bent járt, majd miután elvégezte a dolgát, egy automata rács kiszedi a göböket, és egy zárt tartályba összegyűjti. Természetesen ezt is üríteni kell naponta, de garantált, hogy a macskaalom mindig frissnek fog tűnni. Ha azonban a cicánk ijedős, előfordulhat, hogy az alomtálca által keltett zaj és mozgás inkább elijeszti onnan – ez esetben maradjunk a hagyományos lapátolós módszernél.

A macskaszőr

Az első és legfontosabb: porszívózz! Sajnos így igaz, ez az egyetlen módszer, amely teljesen összegyűjti a padlóról a szőrt, sőt az elhalt hámsejteket, port, és ha hipoallergén szűrő vagy porzsák van benne, akkor a polleneket és más allergéneket is. Ha nem szeretsz porszívózni (és nincs, akit rávegyél magad helyett), érdemes inkább befektetni egy robotporszívóba. Igazi isten áldása lehet ez a kis masina, akár mindennap végigmegy a lakáson, és közben még a cicát is elszórakoztathatja. (Azért nem árt, ha először kicsit szoktatod hozzá.)

Ha gyorsan kell szőrt összeszedni a padlóról, persze ott a söprés, sőt kaphatóak gumisörtés partvisok is, amik a sztatikus elektromossággal magukhoz vonzzák a szőrszálakat.

Minden a textileken múlik

Köszönj el a szőnyegektől. A legnehezebben kitisztítható felületek közé tartoznak. Arra jók ugyan, hogy így a padlóra kevesebb szőr jut, mert valahogy mindet magukba gyűjtik, a gond viszont, hogy el se eresztik. Mindegy, hogy kefével, szőnyegtisztítóval, gumikesztyűvel vagy porszívóval próbálod, a szőnyeg sosem lesz teljesen szőrmentes. Mivel a legtöbbjük anyagában valamilyen műszál is található, a szagokat is kiválóan megtartják, ami ebben az esetben nem éppen áldásos. Mindezt átgondolva, ugye milyen vonzónak tűnik inkább egy elegáns hajópadló? Ám ha ragaszkodsz a szőnyegedhez, olyat válassz, ami mosógépben is egyszerűen mosható, és könnyen porszívózható.

Az egyéb háztartási textileket is eszerint válogasd össze, azaz legyen minden otthon mosható: a díszpárna huzatai, a függönyök, ágytakarók. És élj is a lehetőséggel, mosd őket rendszeresen. Ezzel megakadályozod azt, hogy a szállongó szőr beléjük ülepedjen. Sőt, így nem csak tiszták lesznek, hanem illatosak és frissek is. Ne felejtsd ki a sorból a cica fekhelyeit sem! Ha nem mosható legalább a huzatuk, válassz valami könnyebben kezelhetőt, ha lecseréled őket.

A kanapé és a fotelek, a székek huzata olyan anyagból készüljön, amit „macskabarátként” tudok csak leírni. Kerüld például a selymet és a bársonyt: nehéz róluk leszedni a szőrt, illetve könnyen sérülnek. Ne válassz olyan anyagot, amiből a cica egy felugráskor véletlenül könnyen kihúzhat egy szálat a karmával. Például minden erős, durva szövésű textil megfelelő. Ezek könnyen tisztíthatóak, a szőr nem ül bele a szálak közé, így lehúzhatjuk róla pl. nedves kézzel vagy gumikesztyűvel, és ellenálló is. A bőrkanapét tisztítani ugyan rém egyszerű, de a csinos karomnyomok a vadiúj ülőgarnitúrán azért csökkentik az örömöt, amit efelett érzünk.

A cica kedvenc fekvőhelyére dobj egy színben és anyagában a szobába illő puha kis takarót. Ő nem fog tudni ellenállni az extra puhaságnak, neked pedig megkönnyíti a dolgodat: elég lesz csak azt külön kimosnod, és nem kell az egész bútort.

Végül a legélvezetesebb része: rendszeresen fésüld és keféld a cicád szőrét, főleg vedlési időszakban. Ha kiskorától hozzászoktatod, neki is tetszeni fog a dolog. Amellett, hogy hasznos, és minimalizálja a máshova hulló szőrszálak számát, még egy szuper alkalom is arra, hogy a cicáddal közelebb kerüljetek egymáshoz.

A szagok

Nem csak az állatoknak, az embereknek is van szaguk, csak mi általában naponta fürdünk, ezért kevésbé észrevehető. Sőt a cicáknak is van, bizony. Attól függetlenül, hogy híresen tiszta állatok, azért a sűrűn használt fekhelyek és plédek egy idő után már nem olyan kellemes illatúak. A saját ágyneműnket is mosni szoktuk, tegyük meg hát ugyanezt a cica fekhelyével is.

Mossuk le azokat a részeket, például az ajtófélfákat, ahová a cica gyakran odadörgölőzik, főleg ha kijárós cicáról van szó, aki esetleg vizesen, sárosan jön be. Ne hagyjuk ki a cica etetőtálját sem. Ezt naponta el kellene mosni, hogy ne maradjon benne olyan ételmaradék, ami aztán megbüdösödhet (hiszen így a cica sem fog tudni jó étvággyal enni belőle). Az azonban ritkán jut eszünkbe, hogy a tál környékét is megtisztítsuk. Töröljük le tisztítószeres ruhával a tálak (és persze az alomtálca) és a macskabútorok környékét, a közeli falakat, csempét sem kihagyva. Meg fogunk lepődni, hogy ezzel az egyszerű trükkel mennyire tisztábbnak fognak tűnni ezek a részek.

Ha a cicánk nyakörvet visel, azt is mossuk! Ha elfeledkezünk erről, szegény jószág egy idő után egy elkoszosodott, büdös nyakravalóban lesz kénytelen tölteni a napjait, és ez sem neki nem jó, sem nekünk, akik mindig a legjobbat akarjuk a kedvencünknek.

Ha a cicánk idős, vagy valamilyen betegség miatt esetleg nem tudja megfelelően tisztán tartani magát, segítsünk neki. Ha kell, néha fürdessük meg, hogy addig is fenn tudja tartani a megszokott szép, fényes szőrű kinézetét.

A lakás levegőjének frissen tartásához beszerezhetünk akár egy kis benti légtisztító berendezést is. Ez gondoskodik a megfelelő páratartalomról, és kiszűri a levegőből a pollent, a port, atkákat, stb. Allergiásoknak és asztmásoknak különösen ajánlott lehet.

S.O.S. helyzetekre

Bármilyen gondosan és rendszeresen takarítunk, előfordul, hogy hirtelen kell csillogó rendet varázsolnunk (váratlan vendég jön), vagy a cica vár minket egy „meglepetéssel”. Ilyenkor jól jön, ha van egy praktikus kis csomag, amit előkaphatunk, és amivel a lehető leggyorsabban rendbe tehetjük a lakást.

Szerezz be a biztonság kedvéért valamilyen jó szagsemlegesítő légfrissítőt, extrém esetben egy kellemes füstölő is csodákat tehet. Jó, ha van otthon egy nagy tekercs papírtörlőnk, pár tapadós szőrhengerünk, esetleg egy régi, nem használt törölköző. Lehet kapni különböző enzimes szagtalanító spréket, amelyek nem elfedik, hanem lebontják a szagokat. Csak arra figyeljünk, hogy ezekből olyat válasszunk, amely háziállat-barát.

Biztos lehetsz benne, hogy a fentiek átgondolása után, és némi idő ráfordításával a lakásod makulátlan lesz, akárhány cicával is osztod meg az otthonodat. 🙂

Mondd el a véleményed: