Kiscica a kertben

Gourmand cicák II: növények a macskabarát lakásban

 

Az előző cikkemben már említettem, hogy a cicák mennyire szeretik rágcsálni a különböző fűféléket, kevésbé szerencsésebb esetben pedig a válogatott szobanövényeinket. Mivel közülük elég sok fajta mérgező, úgy gondolhatnánk, hogy jobb biztosra menni, és növénymentesíteni a macska életterét.

Azonban a cicáknak szükségük van a növényi táplálékkiegészítőkre, hiszen a természetben gyakran csemegéznek a zsenge fűből, amely a benne levő rostokon és ásványi anyagokon kívül segít nekik megszabadulni a gyomrukban felgyűlt szőrgombócoktól is. Ez első pillantásra a 22-es csapdája tehát, de ne csüggedjetek, növényimádó macskabarátok, van megoldás. Szerencsére vannak olyan növények, amelyek a cicákra nézve teljesen ártalmatlanok, sőt olyanok is, amelyeket kifejezetten az kedvükért tarthatunk a lakásban – ezekkel akkor is biztonságban otthon hagyhatjuk a cicát, ha néha kedve támad megkóstolni őket.

 1. Aranypálma (Dypsis lutescens)
 2. Bambuszpálma (Chamaedorea elegans)
 3. Csokrosinda (zöldike) (Chlorophytum comosum)
 4. Fittonia vagy hálóslevél (Fittonia verschaffeltii)
 5. Fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha)
 6. Fűszernövények:
  • Bazsalikom (Ocimum basilicum)
  • Citromfű (Melissa officinalis)
  • Kakukkfű (Tyhmus vulgaris)
  • Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
 7. Haworthia (szemölcsliliom) (Haworthia spp.)
 8. Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera bridgesii)
 9. Kövirózsa (Echeveria spp.)
 10. Minirózsa (Rosa chinensis miniata)
 11. Szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum)
 12. Szobapáfrány (Nephrolepis exalta bostoniensis)
 13. Törpe banánfa (Musa acuminata)
 14. Törpe datolyapálma (Phoenix acaulis)
 15. Viaszvirág (Hoya carnosa)
 16. Vízipálma (Cyperus alternifolius)

A növények köznapi megnevezése sokszor pontatlan, nem jelöli biztonságosan ugyanazt a fajt. Ezért javaslom, hogy mindig a növények latin neve alapján tájékozódjunk, különösen a páfrányok és pálmák esetén, mivel ezek egy része mérgező, más része nem, és sokszor nagyon hasonló fajokról van szó.

Macskafű

macskafű

Biztosan sokunk megpróbált már a cicáinak egy kis otthon csíráztatott macskafűvel kedveskedni. De tulajdonképpen mit is nevezünk macskafűnek? Valójában ez nem egy külön növény neve**, hanem általában különböző gabonafélék és fűfélék magjainak a keverékeként hozzák forgalomba. Leggyakrabban búza, zab, esetleg pázsitfűfélék magjait tartalmazza a kis csomag, amelyet sokszor már bedobozolva, táptalajba keverve, készen kapunk, csak egy kis locsolást igényel. Ez természetesen sokszor kapóra jön, azonban ha mi magunk is be tudunk szerezni mondjuk búzát, a bolti ár töredékéért hosszú időre elég rágcsálnivaló zöldfélét állíthatunk elő a cicusainknak.

Otthoni csíráztatás

Keressünk egy szimpatikus tárolóedényt. Ez lehet dekoratív üvegkaspó, egyszerű műanyag tál, vagy kerámia cserép, a lényeg, hogy a cica ne tudja túl könnyen fellökni, tehát legyen stabil és ne túl magas. Saját tapasztalataimból kiindulva nem javaslom pl. a nászajándékba kapott kristályüveg tálat használni erre a célra, mert a rajongó macskák miatt nem garantált az egybenmaradása.

Töltsük fel a tálat vagy cserepet virágfölddel vagy apró kövekkel kb. a kétharmadáig. Ha virágföldet használunk, szórjunk bele egy vékony réteg búzát, majd fedjük be egy-két centiméter vastagon a búzát. Ha a köveket választottuk, helyezzük a kövek tetjére egy darab, a cserép alakjára vágott kávéfiltert vagy erősebb háztartási papírtörlőt, majd erre szórjuk a búzát.

A földet öntözzük meg, a kövekkel teli tálat pedig töltsük fel vízzel addig, hogy a víz színe elérje a papír szintjét, és ha elpárologna időközben, pótoljuk. A földet ne öntözzük túl, mert a magok megpenészedhetnek. Elég, ha kissé nedves a föld. A búza néhány nap múlva kicsírázik, és kb. egy hét-10 nap múlva már adhatjuk is a cicánknak az ízletes és biztonságos zöldfélét. Bon appetit!

foltos macska macskafüvet eszik

Ha nagyobb tálban, nagy felületen szeretnénk búzát csíráztatni (a cicák imádnak heverészni is a fűben, amellett, hogy eszik is), nem muszáj használnunk semmilyen táptalajt. A búza szépen kicsírázik akkor is, ha csak egy leszórjuk a tál aljába, majd nedvesen tartjuk. Ezt kisebb cseréphez nem javaslom, mivel a cica egyszerűen kihúzhatja az egész növénycsomót.


* Az ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), azaz a világ egyik legnagyobb állatvédő egyesületének honlapján találhattok egy sokkal átfogóbb listát a macskákra nézve veszélyes és veszélytelen növényekről.

** Néha a csomós ebírt (Dactylis glomerata) is nevezik macskafűnek, mivel a kutyák és a cicák is nagyon szeretik rágcsálni. Bővebben erről a növényről a macskabarát kerti növények között olvashatsz.

 

Mondd el a véleményed: