Fehér cica fekszik a fűben

Gourmand cicák I.: a lakás mérgező szobanövényei

A macskatartók többsége biztosan rajtakapta egyszer-kétszer a cicáját, amint éppen a szobanövények lelógó hajtásaival játszik, vagy a fényes zöld leveleket méregeti vágyakozó pillantással. Akinél csak kaktuszok vannak otthon, annak emiatt nem kell aggódnia, de sokunkkal előfordult, hogy egy-egy megrágcsált levelet látva egy ideig aggodalmasan figyeltük a cicát, nem lesz-e kis kedvencünknek valami baja a megevett zöldtől.

Annak ellenére, hogy a cicák sokszor igazi pusztítást képesek előidézni a szobanövények körében, és szemmel láthatólag előszeretettel csemegéznek egyik-másik cserép lakóján, fontos tudnunk, hogy ezt nem rosszaságból teszik. A kint élő cicák gyakran rágogatják a füvet, mivel amellett, hogy vitaminokban és különböző ásványi anyagokban gazdag étrendkiegészítő, még a tisztálkodás során lenyelt fölös szőr megemésztésében, illetve felöklendezésében is segít. Szobában lakó társaiknak ellenben azzal kell beérniük, ami a cserépben vagy vázában épp elérhető – és sajnos nem igaz, hogy a macskák ösztönösen felismerik a számukra mérgező növényeket. Nekünk kell gondolkodnunk helyettük, így jobb, ha előre tisztában vagyunk azzal, melyik növényeket kerüljük el.

A macskák számára mérgező szobanövények és vágott virágok

A „macskák számára mérgező” jelzővel illetett növények élettani hatása nem minden állatnál ugyanolyan. A cicák ellenállóképessége függ az egyéni érzékenységüktől, az életkoruktól, testtömegüktől, és az általános egészségi állapotuktól, így nincs kész recept arra, hogy pl. egy bizonyos növény hány darab levelének elfogyasztása okoz enyhe vagy súlyosabb panaszokat. Az esetek többségében a macska megússza egy gyomorrontással, hányással vagy hasmenéssel a dolgot, de vannak valóban komoly tüneteket kiváltó, mérgező növények, amelyek a mi ablakpárkányunkon is ott figyelhetnek. Persze a bajt jobb elkerülni, mint orvosolni, így a legegyszerűbb, ha egyáltalán nem adunk alkalmat a cicánknak arra, hogy ismeretlen hatású egzotikus dísznövényekkel kísérletezzen. Álljon itt egy lista a teljesség igénye nélkül* a mérgező szobanövényekről:

Erősen mérgező növények

Jobb, ha ezeket teljesen száműzzük a macskabarát lakásokból, hiszen az elfogyasztott mennyiségtől függően komoly mérgezési tüneteket okozhatnak. Ha a cica evett ezekből, ne próbáljuk hánytatni, hanem mindenképpen vigyük állatorvoshoz, és a legjobb, ha az azonosítás érdekében a kérdéses növénynek egy darabját is magunkkal visszük. Különösen figyeljünk az olyan tünetekre, mint a nyáladzás, támolygás, gyengeség, légzési nehézségek, gyenge vagy rendszertelen pulzus, vizelet megváltozása, hányás, a száj és a torok irritációja, hólyagosodása vagy bedagadása. Ilyenkor irány a sürgősségi, ne áltassuk magunkat azzal, hogy kedvencünk hamarosan magától jobban lesz, mert a késedelem miatt súlyosabb lehet a baj.

 1. Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia)
 2. Borostyán (Hedera helix)
 3. Buzogányvirág (Dieffenbachia spp.)
 4. Ciklámen (Cyclamen spp.)
 5. Flamingóvirág (Anthurium spp.)
 6. Japán cikász (Cycas revoluta)
 7. Klívia (Clivia miniata)
 8. Könnyezőpálma, filodendron (Monstera deliciosa)
 9. Kroton (Codiaeum variegatum)
 10. Liliom (Lilium spp.)

Közepesen vagy gyengén mérgező növények

Az alábbi növények a legtöbb esetben nem okoznak nagyon súlyos mérgezést. Persze itt is jobb biztosra menni, mint kockára tenni a cicánk egészségét, így ha nem is szabadulunk meg rögtön a déditől örökölt 50 éves fikuszunktól, azért tanácsos őket olyan helyre tenni, ahol a cica nem éri el őket. Ha ez nem kivitelezhető, figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne rágcsálja a növények levelét. Amennyiben mégis rajtakapnánk, kérjük ki az állatorvos tanácsát. Annak ellenére, hogy a cica éppen nem mutat tüneteket, egy ideig figyeljük, és ha a szokásos viselkedésében változás állna be, mutassuk meg állatorvosnak. A leggyakoribb tünetek a következők: hasmenés, hányás, nyáladzás, hólyagok vagy vörösség a száj szélén és a nyálkahártyákon, levertség, gyengeség, étvágytalanság.

 1. Aloé (Aloe vera)
 2. Amarillisz (Amarillis spp.)
 3. Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)
 4. Azáela, rododendron (Rhododendron spp.)
 5. Dracéna (Dracaena spp.)
 6. Fikusz (Ficus spp.)
 7. Kála (Zantedeschia aethiopica)
 8. Kardvirág (Gladiolus spp.)
 9. Krizantém (Chrysantemum spp.)
 10. Leander (Nerium oleander)
 11. Magyal (Ilex spp.)
 12. Majomfa (Crassula ovata)
 13. Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)
 14. Nárcisz (Narcissus spp.)
 15. Nőszirom (Iris spp.)
 16. Szobai futóka (Epipremnum aureum)
 17. Tulipán (Tulipa spp.)
 18. Yucca (Yucca spp.)

Fontos tippek

 • Ha azt gyanítjuk, hogy a cicánk valamilyen szobanövényt megrágott, egy ideig (egy vagy két napig) mindenképpen figyeljük a viselkedését. Ha a szokásos viselkedése megváltozik, vagy valamilyen tünetet észlelünk nála (hasmenés, nyáladzás, gyengeség, támolygás, stb.), azonnal vigyük állatorvoshoz, és vigyük magunkkal a növény egy levelét is, hogy könnyebben be tudják azonosítani.
 • A mérgezési tünetek erősségei az egyes macskáknál eltérőek lehetnek, hiszen ők is szenvedhetnek egyéni érzékenységektől és allergiáktól is. Ne alapozzunk arra, ha más azt mondja, „az én cicám is megette ezt, és nem lett baja”, mert lehet, hogy a miénk máshogy viseli, többet evett belőle, stb. Mindig figyeljünk a cica viselkedésének megváltozására, és inkább hívjuk fel feleslegesen az állatorvost.
 • Mielőtt új növényt viszünk haza, kérjük ki a kertészeti dolgozók, vagy akár az állatorvosunk tanácsát, de legalább mi magunk nézzünk utána az interneten*, hogy biztonságos-e a növény. Vigyázzunk: sok ellentétes és téves információ kering az interneten, így ha kétségeink támadnak, vagy nem tudjuk pontosan beazonosítani a növényt, inkább válasszunk egy másikat.
 • Ne bízzunk az olyan csodaszerekben, amelyeket rossz ízük, kellemetlen szaguk vagy csípősségük miatt úgy hirdetnek, mint amik megakadályozzák a cicákat a rágcsálásban, ha a növény levelére permetezed (citrusfélék illóolajai, erőspaprikás vagy borsos levek, stb.). Az én cicám a citromolajat kifejezetten kedvelte lenyalogatni, szerintem direkt pikánsnak találta. A csípős dolgoktól pedig még bajuk is lehet az állatoknak!

+1

Ha a cicánknak könnyen hozzáférhető, biztonságos rágcsálási lehetőséget nyújtó alternatívát kínálunk a nehezen elérhető szobanövényeink helyett, akkor sokkal kisebb eséllyel fognak azokból fogyasztani. A macskabarát és biztonságos szobanövényekről szóló írásomat a cikk második részében olvashatod.

vörös macska ül a fűben


* Az ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), azaz a világ egyik legnagyobb állatvédő egyesületének honlapján találhattok egy sokkal átfogóbb listát a macskákra nézve veszélyes és veszélytelen növényekről.

6 hozzászólás

Mondd el a véleményed: