Vintage macskás Halloween

Happy Halloween! Macskás mítoszok és hiedelmek a világ körül

 

Nemsokára itt a Halloween, és mint tudjuk, a macskák, főképp a feketék, az ünnep elmaradhatatlan szimbólumai. Ebből az alkalomból összegyűjtöttem nektek egy csokorra valót a cicákat körüllengő legkedvesebb mítoszokból és legendákból.

Egyiptom: a macskák istennője

Básztet istennő szobra

Az ókori Egyiptomban a macskákat nagy tiszteletben tartották, mivel nem csak a nagy károkat okozó rágcsálókat ritkították, de még a kígyókat is távol tartották. Tilos volt őket bántani, és ha valaki mégis így tett, akár halállal is lakolhatott érte.

Básztet istennőt az ókori Egyiptomiak először oroszlánfejű, majd később (ahogy Alsó-Egyiptom harcos védelmezőjéből az idő múlásával egyre szelídebbé vált) macskafejű nőalak képében tisztelték – sőt néha egyszerűen fekete macska alakjában ábrázolták. Mivel képzeletben a macskákkal társították, Básztet lett a macskák istennője is. A cicák közismerten gyorsan szaporodnak, és a kicsinyeikről odaadóan gondoskodnak, így egy idő után az anyák is Básztethez fordultak, ha segítségre vagy védelemre volt szükségük. A gyermekre vágyó nők is gyakran viseltek olyan amulettet, ami Básztetet ábrázolta annyi kiscicával, ahány gyermeket szerettek volna.

Ezen felül úgy tartották, hogy a macskák a szemükben őrzik meg a lenyugvó nap fényét reggelig. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy szent állatként és a templomok őrzőiként akkora tisztelet járt ki nekik, hogy haláluk után őket is bebalzsamozták.

Japán: az integető macska

Maneki neko – forrás: www.vernessahimler.de

Egy régi monda szerint a gazdag földesúr, Ii Naotaka menedéket keresett a hirtelen rátörő vihar elől a régi Gótoku-dzsi templom mellett levő fa alatt. Amíg várta, hogy elálljon a vihar, arra lett figyelmes, hogy a templom ajtajában egy macska ül. A cica, mihelyt észrevette, hogy a földesúr nézi, felemelte az egyik mancsát, és integetett neki. A földesúr meglepődött, de odament megnézni, hogy mit akar a macska, és követte őt a templomba. Ebben a pillanatban a fába, amely alatt eddig állt, belecsapott a villám. A földesúr olyan szerencsésnek érezte magát, hogy felújíttatta a templomot, és hálából a cica segítségéért elhelyezett ott egy integető macskáról készült szobrot. A templom ezután ismét felvirágzott, és azóta úgy tartják, hogy az integető macska (maneki neko) szerencsét hoz, gazdagságot és boldogságot hoz.

Kína: az idő urai

Kínai festmény – forrás: www.inkdancechinesepaintings.com

Egy ősi kínai legenda szerint a termetés kezdetekor az istenek a macskákat jelölték ki arra, hogy figyelemmel tartsák, mi folyik a világban, és gondoskodjanak arról, hogy minden megfelelően működjön. Ezért nekik adták a beszéd képességét is. Azonban a cicákat jobban érdekelte az, hogy a lehulló cseresznyevirág-szirmokkal játszanak, és a napon szundikáljanak, és nem sokat törődtek a világ sorsával. Az istenek háromszor jöttek a földre ellenőrizni, hogy mennek a dolgok, és mindháromszor azt látták, hogy a macskák hanyagolják a kötelességüket. Amikor harmadjára jártak ott, a macskák ki is jelentették, hogy ők bizony nem szeretnének a világ működtetésével törődni. Így az istenek az embereket jelölték ki erre a pozícióra, a macskáktól pedig elvették a beszéd képességét, és az embereknek adták. Azonban az emberek nem értették meg az istenek szavait, így mégis a cicákat kellett megbízniuk azzal, hogy kézben tartsák az időt, és így fenntartsák a rendet. Máig is úgy tartják, hogy a macskák szemébe nézve meg lehet állapítani, mennyi az idő – és ezért van az, hogy a macskák csak lenézően heverésznek, amíg mi a legnagyobb sietség közepette rohangászunk.

Lengyelország: a cicafűz legendája

Margaret Eli Webb: Cicafüzek

Egyszer egy anyacica sírva ült egy patak partján, mivel a kiscicái beleestek a vízbe, és félt, hogy mivel nem tudja kimenteni őket, elviszi őket a víz. A víz partján levő hosszú fűzfaágak meghallották a szomorú nyávogást, és megsajnálták az anyamacskát. Így az ágak meghajtották magukat, és benyúltak a víz fölé, hogy a kiscicák beléjük kapaszkodva ki tudjanak mászni a partra, és biztonságban visszajuthassanak az anyjukhoz. Azóta a tavasz óta a fűzfák minden évben kis szőrös, puha barkákat növesztenek az ágaikon ott, ahol a cicák beléjük kapaszkodtak.

Nagy-Britannia: kötelező cicapuszilgatás

Bacchiacca: Fiatal nő portréja macskával

A reneszánsz kori Nagy-Britanniában sokáig tartotta magát egy olyan szokás, hogy ha valaki vendégként érkezett egy olyan házhoz, ahol macska volt, meg kellett csókolni a család macskáját, hogy így biztosítsa a harmonikus látogatást. (Én is bízom a cicám emberismeretében, bár eddig még nem kértem a vendégeimtől, hogy csókolják meg… Eddig. 😉 )

Norvégia: ablak Tündérföldre

Habár sok kultúrában úgy tartják, hogy a macskák misztikus állatok, a norvégok szerint a norvég erdei macska szemébe nézve egyenesen átláthatunk Tündérföldére. Sőt, mivel a cicák valójában álcázott tündérek vagy goblinok, az ő szemükön keresztül akár még Tündérfölde lakosai is figyelhetnek minket.

Norvég erdei macska – vagy Tündérfölde küldötte?

Olaszország: a tüsszentő cica

Olaszország vidéki területeiről származik az a babona, hogy ha egy macska tüsszent, mindenkinek szerencsét hoz, aki hallotta. Sőt, ha a menyasszony az esküvője napján tüsszenteni hall egy cicát, biztos lehet a boldog házasságban.

Kép: www.meowingtons.com

Skandinávia: Freya szekere

Freya, a germán istennő szekerét a legendák szerint két macska húzza. Mivel Freya a háború és a szerelem mellett a termékenység istennője is, az emberek gyakran tettek ki a macskáinak ajándékokat (bizonyára egy-egy tálka tejet), hogy így biztosítsák maguknak a bő termést.

Carl Emil Doepler Jr. – Freya a szekerén

Szaúd-Arábia: Mohamed és a cirmos cica

Az arab történetek szerint Mohamed prófétának volt egy szeretett cicája, aki egy napon éppen az ő köpenyének az ujján szenderedett el. Amikor a próféta hallotta, hogy a müezzin imára hívja, inkább levágta a köpeny ujját, mintsem hogy felébressze a cicát. Később ez a macska a figyelmeztetésével megóvta Mohamedet a veszélytől, így azóta a próféta áldásának emlékére viseli a homlokán az M betűt, a hátán pedig három csíkot, ahol a próféta megsimogatta.

Forrás: www.muezzathecat.blogspot.com

Egyéb hiedelmek: szerelmi ügyek, szerencse  és szellemek

Ha egy teljesen fekete macskán találsz egyetlen, tökéletesen fehér szőrszálat, és ki tudod tépni anélkül, hogy megkarmolna, az jó ómen, gazdagságot hoz és szerencsét a szerelemben. (Persze aki ki tudja tépni a cica szőrét karmolásnyomok nélkül, az már eleve szerencsés ember.)

Egy másik népi hiedelem szerint ahhoz, hogy egy eladósorban levő lány megtudja, hogy férjhez fog-e menni a következő évben, nem kell mást tennie, mint újév estéjén kitépnie három szőrszálat a macska farkának végéről. A szálakat be kell csomagolnia egy darab papírba, majd a küszöbe alá rejteni. Másnap reggel meg kell nézni, hogy milyen alakban helyezkednek el a szőrszálak: ha azok egy Y-t (yes) formáznak, meg fogják kérni a kezét és férjhez megy, ha azonban N (no) alakban állnak, akkor még egy évig hajadon marad.

Szintén közismert, több kultúrában elterjedt meggyőződés, hogy a macskák látják a szellemeket, sőt kommunikálni is tudnak velük. Lehet, hogy már te is láttad, amint a cicád egy láthatatlan, mozgó valamit követ figyelmesen fürkésző tekintettel. Lehet, hogy még azt is gondoltad róla, hogy milyen aranyos… Az is árulkodó jól lehet, ha a cicád hirtelen a levegőt kezdi el karmolászni, vagy láthatatlan emberek lábához dörgölőzik. De persze ha ugyanezt hajnali egykor csinálja, amikor a szél az ablakban fütyül, és rajtunk kívül senki sincs otthon, lehet, hogy inkább arról győzködjük majd magunkat, hogy szellemek márpedig nincsenek. Ki tudhatja…

 

2 hozzászólás

Mondd el a véleményed: