Kiscicák az alomban

Macskavécé: hová, milyet, mennyit?

A macskavécé. Minden macskás háztartás nélkülözhetetlen része. Tulajdonképpen csak egy doboz különféle extrákkal. Mégis mennyi gondot tud okozni, ha csak a saját ízlésünkre hagyatkozunk a kiválasztásakor és elhelyezésekor. Itt az ideje megtudnunk, hogy a cicánk milyen szempontok szerint értékeli a lakás eme kiemelt jelentőségű felszerelését. Az általános tévhitek eloszlatásával pedig sok későbbi gondtól is megkímélhetjük magunkat.

Forrás: Shutterstock

Egy elég is belőle… Vagy nem?

Az attól függ, hány cicád van. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy
egy macskához elég egy alomtálca, feltéve, hogy jól helyezzük el a lakásban. Azonban a cica komfortérzetét jelentősen megnövelhetjük azzal, ha két cicavécét bocsátunk a rendelkezésére. Így mindig lesz egy a közelben, és sürgős esetben sem kell mondjuk a másik emelet távoli sarkáig rohannia. Továbbá vannak érzékeny, kényesebb macskák, akik jobb szeretik a kisdolgukat és a nagydolgukat külön helyen elvégezni, vagy csak a szupertiszta macskaalom felel meg az igényüknek. Ezt két alomtálcával jóval könnyebb biztosítani.

Többmacskás háztartásokban azonban mindenképpen ajánlott a több alomtálca elhelyezése. Fő szabályként annyi, ahány cica van, plusz egy. Természetesen vannak cicák, akik minden gond nélkül megosztoznak. Azonban több tálca esetén az elkoszolódás ideje is hosszabb, másrészt elkerülhetjük vele a dominancia kérdéséből adódó gondokat. Ilyen például, ha a magasabb rangú cica az alom melett üldögél, és ezért a kevésbé domináns cica nem meri használni azt.

Szó ami szó, a cicánk biztosan meg fogja köszönni, ha válogathat a lehetőségek közül. Ez a közérzetére is jótékony hatással lesz!

A cicának is jó vajon, ha eldugjuk a tálcát?

A cicavécé elhelyezésekor a legfőbb emberi szempont általában az, hogy ne legyen szem előtt. Sőt, ha „álcázni” is lehet (szekrénybe beépítve, cserepes pálma mögé eldugva, kanapé mögé vagy a sarokba állítva), még jobb. Ez azonban csakis a mi szemszügünkből nézve felel meg, a macskák biztosan nem így választanának helyet az alomtálcának. Ők sokkal inkább az alábbi szempontokat veszik figyelembe:

A cicavécé legyen könnyen és gyorsan megközelíthető. Az a jó hely, ahová több, macskaszemmel nézve biztonságos út vezet, hogy a vécé használata közben ne érezze magát sarokba szorítva a kedvencünk. A tálca legyen nyílt, jól áttekinthető terepen, és a legjobb, ha legalább két irányban el lehet hagyni, tehát rendelkezésre állnak menekülési lehetőségek.

A macskavécét ne tegyük nagyon forgalmas, zajos helyre (pl. előszobába, ahol folyton járkálunk), vagy olyan helyre, ahol egy hirtelen zaj megijesztheti a cicát (pl. mosógép mellé, vagy csengő alá). Ha a cica épp akkor kap frászt, amikor a dolgát próbálja végezni, megvan rá az esély, hogy a kellemetlen élmény elkerülésének érdekében inkább keres egy másik, nyugodtabb zugot.
Ugyanezért az alomtálcát olyan helyre tegyük, ahol nem fér hozzá sem kisgyerek, sem kutya. Ha kell, egy babaajtóval válasszunk le egy kis területet, ahová csak a cica tud bemenni.

Szintén rossz választás az alomtálcát a fekhely, vagy az etető- és vizestálka közelébe tenni. Ha minden egy helyen van, legfeljebb nekünk praktikus, ha takarítani kell, de a cicát csak zavarja. Ő a természetben a kisebb-nagyobb dolgát ösztönösen a fekhelyétől (búvóhelyétől) távol végzi, hogy a szagok ne vezessék nyomra az esetleges ragadozókat. Azt pedig, hogy miért is nem szeret az élelemforrás és a tiszta ivóvíz közelében vécézni (és fordítva), felesleges magyarázni: pont ugyanazért, amiért mi sem.

Forrás: Shutterstock

Dobozos, ajtós, esetleg sima? Melyiket válasszam?

Sokan választják a fedett, billenőajtóval megközelíthető vagy a szekrénybe dugott, kivágott bejárattal rendelkező verziót a cicájuk részére. Annak ellenére, hogy a macska ösztönösen nyílt, jól belátható és gyorsan elhagyható helyen szereti végezni a dolgát, sok cica elfogadja ezt a megoldást is. Azonban a zárt, dobozos típusú alomtálcáknak ennél több hátránya is van:

  • A nagyobb termetű cicáknak az ilyen típusú tálcák sokszor kényelmetlenül kicsik, gyakran alig tudnak megfordulni benne. Természetesen a megszokott, akció utáni ásásra így már hely sem jut.
  • A zárt térben az ammónia könnyen megreked, és az alomtálca levegője állott, kellemetlenül szúrós szagú lesz, hiába takarítjuk gyakran az almot.
  • Mivel a fedett helyről a cica egyáltalán nem lát ki, vagy esetleg csak egy kis lyukon, a félénkebb és ijedős jószágok csak szorongva merik használni a vécét.

Ezért ha úgy látjuk, hogy a cicánk a kelleténél ritkábban jár az alomra, vagy a dolga végeztével szinte kiugrik belőle és elfut, esetleg láthatóan nem szimpatikus neki az általunk választott típus, cseréljük le egy nyitott alomtálcára. Erre a célra megfelel egy sima műanyag, magasabb falú átlátszó doboz is. Ennek az egyik oldalára vágjunk egy alacsonyabb részt, ahol a cica könnyen be tud lépni. Így nem fogja kikaparni a dobozból a macskaalmot. Kiscicák vagy idős állatok esetén vegyük figyelembe, hogy mekkora a számukra is könnyen átléphető falmagasság.
Egy alomtálca elé/alá helyezhető lyukacsos kilépőszőnyeggel a kihordott alomszemcsék szétszóródását is megakadályozhajuk.

Forrás: NVR Miss

A lényeg: ha egy cica valamilyen oknál fogva úgy véli, hogy az alomtálca vagy az alom nem felel meg az elvárásainak, gyakran a legegyszerűbb megoldást választja: elkerüli, és a lakásban máshol végzi el a dolgát. Vagy pedig visszatartja, amíg csak bírja, hogy minél ritkábban kelljen meglátogatnia a macsavécét.

Ez azonban hosszú távon további gondokhoz vezet: a cica másik helyet keres (aminek mi biztosan nem fogunk örülni), vagy akár húgyhólyaggyulladás, illetve kövesség is kialakulhat nála a pangó vizelet miatt – ennek pedig még kevésbé fogunk örülni, sőt ez nagyon veszélyes is lehet a cicára nézve. Erről egy későbbi cikkben még bővebben is lesz szó. (Frissítés: íme a cikk.)

Csomósodó vagy nem csomósodó? Szilika, bio, agyag?! Segítség!

A kereskedelmi forgalomban rengeteg féle macskaalom kapható: agyaggranulátumos, bentonit-alapú, bio növényi alom, átszoktató és rászoktató, kicsi és nagy szemcsés alom, natúr és fehérített, szilika, sőt illatosított változat is létezik.

Nem csoda, hogy nehéz megtalálni a legmegfelelőbbet. Az ár mellett azonban az alábbi tényezőket is vegyük figyelembe:

  • A cicának szeretnie kell az almot, márpedig az ő ízlésük elég változatos. Ha neki nem felel meg, amit mi választottunk, egyszerűbb, ha keresünk egy másik félét.
  • A túl kicsi szemcsék könnyen a lábujjai közé ragadhatnak, a nagyok pedig kényelmetlenül szúrósak lehetnek. Ha a cica kellemesnek találja az alom anyagát, azt onnan láthatjuk, hogy szívesen és hosszabb ideig kaparja és ássa.
  • A túl poros alom egészségtelen, és a takarítást is nehezebbé teszi.
  • Az illatosított alom sokszor csak nekünk szimpatikus, a cicák érzékeny orrát gyakran csak zavarja a szag.

És legvégül: bármilyen szuper alomtálcát és almot választunk is, ha nincs kellően tisztán tartva, semmit sem ér. A cicánk előbb-utóbb keresni fog egy higiénikusabb helyet, pl. egy szőnyeget vagy virágcserepet. Naponta legalább egyszer lapátoljuk ki az almot, és a teljes alomtálcát is rendszeresen mossuk el, komplett alomcserével egybekötve.

Ui.: A háztartás garantáltan macskaszag- és macskaszőrmentesen tartásához további tippeket is találsz ebben a cikkben.

Mondd el a véleményed: