Macska simogatás

A dorombolás élettani hatásai

Mint minden macskás ember, te is biztosan imádod hallgatni, ahogy a cicád dorombol. De mi is tulajdonképpen a dorombolás, és miért adják ki a cicák ezt a kissé furcsa, de megnyugtató hangot? És főképp: milyen hatással van a dorombolás a macskák és az emberek szervezetére?

Hogyan dorombolnak a cicák?

A dorombolás egy olyan, vibráló, berregő hang, amelyet a cicák a hangszálak, azaz a gégéhez tartozó izmok és a rekeszizom másodpercenkénti 20-30 felváltva történő elernyesztésével és megfeszítésével hoznak létre. Mivel belégzés és kilágzás közben is kiadják ezt a hangot, a dorombolást folyamatosnak érzékeljük, csak a ritmusa változik a légzéssel egyidejűleg.

Dorombolni nem csak a házimacskák tudnak, hanem például a vadmacska, a gepárd és a puma is. A dorombolás frekvenciája minden macskafaj esetében 25 – 150 Hz közé esik, a domináns frekvenciatartomány pedig 50 Hz körüli.

Mikor dorombolnak a cicák?

A dorombolás leggyakrabban az állat elégedettségét jelzi, azonban tévedünk, ha azt hisszük, hogy a macskák csak boldogságukban dorombolnak. A dorombolás egyik legjellemzőbb előfordulása, amikor az anyamacska az újszülött, még süket és vak kölyköknek dorombol, akik ettől megnyugszanak. Így a vackukban maradnak, illetve a vibrációt érzékelve könnyen visszatalálnak az anyjukhoz.

A másik leggyakoribb eset, ha a cica az emberekkel való interakció, azaz etetés vagy simogatás közben dorombol, de a macskák ezen felül akkor is dorombolnak, ha stresszesek, például az állatorvoshoz menet, vagy ha betegek és sérültek.

Miért alakult ki a dorombolás?

A legtöbb macskafaj képes kiadni valamilyen, a doromboláshoz nagyon közel álló hangot. Az tény, hogy ez egyfajta kommunikációs mód az anyamacska és a kölykei, valamint az ember, és néha más fajtársai között. Azonban ez még nem magyarázza meg azt, hogy miért is dorombolnak a cicák maguknak, ha rosszul érzik magukat.

Mivel a dorombolás aktív energiafelhasználással jár, evolúciósan csak akkor volt érdemes ezt a szokást megtartani, ha ennek valamilyen előnye van az állatra nézve. A kutatók így ebből a feltevésből kindulva kezdték vizsgálni a dorombolás élettani hatásait.

Elizabeth von Muggenthaler, az Észak-Karolinai Fauna Kommunikációs Kutatóintézet kutatója szerint a dorombolásnak valamilyen nagyon fontos (élettani) hatásának kell lennie ahhoz, hogy a különböző macskafajokban ilyen hosszú időn keresztül, a földrajzi elszigeteltségtől függetlenül fennmaradjon ez a jelenség. Mivel a macskák energiát fordítanak a dorombolásra, amikor sérültek vagy betegek, arra következtethetünk, hogy az így létrehozott vibrációnak gyógyító tulajdonságai vannak, sőt akár meg is mentheti a cica életét. Hasonló következtetéseket vont le Leslie A. Lyons, a Kaliforniai Állatorvosi Egyetem segédoktatója is.

A dorombolás tehát tulajdonképpen nem más, mint egy bio-mechanikus gyógyító mechanizmus. Élettani hatásait sokféle feljegyzés és kutatás bizonyítja:

 • A legkorábban 1976-os orvosi feljegyzések igazolják, hogy a macskák a vártnál gyorsabban gyógyulnak fel a magasból való leesés során szerzett sérüléseikből, mint pl. csonttörés.
 • Kutatások szerint az operációk után a házi macskák esetén kevésbé gyakoriak a komplikációk, mint például a kutyáknál.
 • Egy 1996-os kutatás kimutatta, hogy a 20-50 Hz közötti frekvenciának való kitettség növelte a vastag bordák csontsűrűségét.
 • Egy másik kutatás során a kis erősségű, alacsony frekvencia alkalmazása elősegítette asérült inak és izmok gyógyulását. Az 50-150 Hz közötti vibráció az akut vagy krónikus eredetű fájdalomban szenvedő betegek 82%-ának csökkentette a fájdalomérzetét. 
 • 1999-ben felfedezték, hogy 120 Hz-es mechanikus vibráció csökkenti az ínsorvadást.
 • A 18-35 Hz közötti mechanikus rezgés elősegíti a feszült izmok ellazulását és növeli az inak nyújthatóságát.

A dorombolás élettani és gyógyító hatásai

A fentiek alapján látható, hogy a 25-120 Hz közötti vibráció számos betegség lefolyását enyhíti, így a dorombolással nem csak a cicák gyógyítják saját magukat, hanem ránk, emberekre is sok előnyös hatással van.

 • Csökkenti a stresszt: a cica dorombolása nyugtatólag hat az idegeinkre és csökkenti a vérnyomást. Kutatások kimutatták, hogy a háziállatok nagyon jól hatnak a feszültség tüneteinek enyhítésére a gazdáikban, és ebben pont a cicák az elsők, akiket szorosan másodikként a kutyák követnek. Sőt, a Minnesotai Egyetem felmérése szerint azok, akiknek nincs macskájuk, 40%-kal magasabb eséllyel kapnak szívrohamot, mint azok, akik boldog (és dorombolással stresszmentesített) cicatulajdonosok.
 • Erősebb csontok: ha a szervezetet 25 – 50 Hz közötti vibráció éri, a csontok sűrűsége nagyobb lesz, és a törött csontok is gyorsabban gyógyulnak.
 • Hasonlóan jó hatással van a dorombolás az inak, izmok és szalagok gyógyulására.
 • Elősegíti a gyógyulást: a dorombolás frekvenciájának megfelelő rezgéseknek kitett szervezet könnyebben leküzdi a gyulladásos folyamatokat és a fertőzéseket, ezáltal a sebek is gyorsabban gyógyulnak.
 • A dorombolás vibrációja csökkentheti a nehézlégzés (dyspnea) tüneteit, a cicákban szintúgy, mint bennünk, emberekben.

És a végére egy érdekesség: egy régi állatorvosi mítosz szerint, ha egy macskát teszünk egy törött csontokkal teli szobába, a csontok összeforrnak. Habár ezt talán túlzás elvárnunk a macskánktól, azonban annyi bizonyos, hogy sok előnye van annak, ha egy (kettő, három…) cicával osztjuk meg a lakásunkat és az életünket. 🙂

Ha épp úton vagy, vagy más miatt nincs lehetőséged szeretett kedvenced nyugtató dorombolását hallgatni, próbáld ki ezt az internetes dorombolás-szimulátort, amely bárhol elérhetővé teszi az élményt, sőt még a különböző beállításokkal is kísérletezhetsz:

dorombolás-szimulátor
Furry Friend dorombolás-szimulátor

 

Mondd el a véleményed: