DIY cicajátékok

6 egyszerű, de nagyszerű csináld-magad macskajáték

A lakásban tartott cicák legfőbb ellensége az unalom, és ha erre nem találunk megoldást, nem csak a cicánk kedélyállapota fogja látni a kárát, hanem esetleg a lakás berendezése, amikor megpróbálja ezeken levezetni a fölös energiáit. A megfelelő testmozgás biztosításához is elengedhetetlen a rendszeres játék. Azonban ha a te macskád is olyan, mint az enyém, és három napon belül a legkülönlegesebb játékot is megunja, biztosan te is örülsz majd az alábbi ötleteknek. Ezekkel az egyszerű cicajátékokkal garantáltan le tudod kötni a kedvenced figyelmét, és még csak vagyonokat sem kell otthagynod az állatfelszerelés boltban: a legtöbbjükjöz valószínűleg minden hozzávalód megvan már otthon.

Galacsinok, kupakok és labdák

Ping-pong a kádban – Kép: www.haziallat.hu

A leggyorsabb módja annak, hogy lekösd a cicádat. Egyszerűen gyúrj néhány különböző méretű galacsint alufóliából, és gurítsd őket a cicádnak. A legtöbb cica imádja ezeket pofozni, csakúgy, mint a kupakokat és a pingponglabdákat, amelyek ráadásul még pattognak is. Arra ügyeljünk, hogy ha a szobában sok bútor alá be tudja gurítani őket, akkor hamar nyomuk vész, és oda a játék.

Próbáld ki, hogy az alufólia galacsinokat egy lavórba dobod, némi vízbe: a kihalászásuk neked szórakoztató lesz, a cica pedig egy kicsit jobban meg fogja szokni a vizet.

Azzal is szerezhetünk pár boldog negyed órát a cicánknak, ha a száraz kádba dobjuk a pingponglabdát – garantáltan szívesen fog benne kergetőzni.

Dobozok

Azt hiszem, ezen nincs mit magyarázni: minden macska imádja a dobozokat. Csak tegyünk le neki néhány különböző méretű kartondobozt, vagy akár építsünk belőle várat, és nézzük, ahogyan a cicánk élvezettel ugrál bennük, ül, fekszik vagy alszik bennük, vagy éppen teljes odaadással aprítja őket miszlikbe.

Pálcás játékok

Szalagos pálca – Forrás: www.irresistiblepets.net

A nagy kedvenc. Ezzel az interaktív játékkal te is jól fogsz szórakozni, miközben játszotok.

Hozzávalók:

 • műanyag vagy fa pálca
 • madzag
 • ragasztópisztoly (nem kötelező, de egyezrűbbé teszi a dolgunkat)
 • színes szalagok, tollak, mini pomponok

Elkészítés:

Egyszerűen kössük a madzag egyik végét a pálcára, a másikra pedig kössünk szalagokat, madártollakat és más színes, csillogó vagy zörgő apróságokat. Ha van ragasztópisztolyunk, ezzel könnyen megerősíthetjük a játék rögzítésait és csomóit, sőt a pálcát díszítésképpen körbe is tekerhetjük valamilyen színes szalaggal vagy madzaggal.

Tollas dugók

Tollas dugók – Forrás: www.stayingclosetohome.com

Hozzávalók:

 • parafadugók
 • színes madártollak
 • ragasztópisztoly
 • csavarhúzó

Elkészítés:

A dugók egyik végébe szúrjunk egy kis lyukat, a csavarhúzóval, majd a lyukba ragasszunk egy csomó színes, dekor- és kreatív boltokban kapható madártollat. A cicánk garantáltan szívesen fogja rávetni magát az új játékaira.

Vigyázat! Madártollat soha ne ragassz pillanatragasztóval! Ehhez csak melegragasztós ragasztópisztolyt használj. A madártoll szaru anyaga a pillanatragasztóval kémiai reakcióba lép, felforrósodik, füstöl, de ki is gyulladhat. Ha még sosem ragasztottál a kezedhez égő madártollat véletlenül, ne is akard kipróbálni, inkább tanulj az én hibámból.

Csomózott játék pólóból

Forrás: www.muslinandmerlot.blogspot.com

Hozzávalók:

 • néhány szép színű póló
 • olló
 • vonalzó

Elkészítés:

Vágd szét a pólókat a varrás mentén és vágd le róluk a szegélyeket is. Az anyagot aprítsd fel kb. 7 x 25 cm-es csíkokra. A csíkokat nyújtsd meg egy kicsit hosszirányban, hogy magukba pöndörödjenek. Fogj össze 6 db csíkot, és kösd őket csomóba. A végén vágd egyenesre a végüket.

Tipp: Ha nincs otthon felesleges pólód, érdemes lenézni egy közeli turiba, ahol akármilyen méretű pólót kereshetsz, a lényeg a szín és a kellemes anyag.

Labdás puzzle

Forrás: https://www.peta.org

Hozzávalók:

 • lapos doboz
 • olló
 • labdák

Elkészítés:

Keress egy, a képen láthatóhoz hasonló formájú dobozt, és vágj kerek lyukakat a tetejébe és az oldalaira, majd dobj bele néhány kis labdát (ügyelj rá, hogy már elsőre elég nagy lyukakat vágj, különben elég nehéz lesz mindet megnagyobbítani, ha nem fér bele a labda). A labdák mellett tehetsz bele jutalomfalatkákat is, így a cicáknak valódi vadászati élményben lehet részük.

+ Tippek a biztonságos játékhoz

A cicajátékokat csak a macska számára veszélytelen anyagokból készítsük, amelyeket nem baj, ha rágcsál vagy a szájába vesz. Ne használjunk tehát pl. mérgező ragasztókat, oldószeres vagy festékkel szennyezett anyagokat.

A zsinóros, fonalas játékokat használat után tegyük biztonságos helyre, ahol a cica nem éri el. egyes cicák nagyon szeretik rágcsálni a fonalakat és madzagokat, amelyeket le is nyelhetnek, és ez súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Ne adjunk a cicának olyan játékot, amely olyan kicsi, hogy lenyelheti vagy megakadhat a szájában, vagy pici darabokat tartalmaz. Legyünk különösen óvatosak az apró csengőket tartalmazó játékokkal – sőt, jobb, ha ezeket eleve le is vágjuk, vagy szigorú felügyelettel engedjük csak a cicát ezekkel játszani. Ha azt gyanítjuk, hogy a macska lenyelt valamit (fémcsengőt, szalagot, stb.), jobb, ha rögtön az állatorvoshoz fordulunk röntgenért vagy ultrahangért!

Mondd el a véleményed: