animal,cat,domestic-cat

A hőguta tünetei és az elsősegély

Ha a kedvencünk testhőmérséklete a külső környezeti hatások (tehát nem betegség során kialakuló láz) miatt egy bizonyos értéket meghalad, hőgutáról, azaz hyperthermiáról beszélünk. A hőguta kialakulásáért a legtöbbször az extrémen magas külső hőmérséklet felel, de a közvetlen napsütés és a magas páratartalom felgyorsítja a tünetek megjelenését. Szintén súlyosbító tényező a melegben történő testmozgás, a lázzal járó betegségek, valamint a légszőszervi betegségek megléte.
Lássuk, mit tehetünk, hogy időben felismerjük a bajt, és hogyan nyújthatunk megfelelő elsősegélyt.

Nyáron egy bezárt autóban a hőmérséklet 50°C fölé is emelkedhet. Még egy viszonylag kellemes, 15-20°C-os kinti hőmérséklet esetén is a kocsiban a hőmérséklet akár 5°C-ot is emelkedhet. Nyáron egy napon hagyott autóban akár 6 perc leforgása alatt is elpusztulhat a bent hagyott állat! Tehát SOHA, SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ne hagyd a kocsiban a kedvencedet.

A macskák és kutyák hőháztartása

Kép: iStock

Az egészséges cicáknál és a kutyáknál a testhőmérséklet a végbélben mérve 38,2 – 39,2 °C közötti. 39,2 °C fölött már lázról, hőemelkedésről van szó, és könnyen kialakulhat a hőguta is.
Kedvenceink csak a talppárnáikon keresztül izzadnak, azonban ez egy bizonyos hőmérséklet fölött már nem jelent megfelelő mértékű hűtést. A kutyák emiatt főképp lihegéssel igyekeznek hűteni magukat, míg a cicáknál a gyors zihálás mellett az is jellemző, hogy a bundájukat nyalogatják, hiszen a párolgás is segíti a hűtést. Azonban magas páratartalom vagy szélsőségesen magas hőmérséklet esetén ezeknek a hőleadási módoknak a hatásfoka túlságosan alacsony.

A tünetek és következmények

A hőguta diagnózisának felállítása viszonylag egyszerű. Amennyiben a környezeti feltételek adottak (nyár, meleg, napsütés, magas páratartalom, bezártság, stb.) és az állat az alábbi tünetek némelyikét produkálja, szinte biztosra vehetjük, hogy a háttérben a túlmelegedés áll.

 • az állat izgatottan keresi a hűvösebb helyeket
 • erőteljesen, hangosan zihál, a légzés felgyorsul
 • a nyálkahártyák és a nyelv színe sötétvörös, később szürkés-vörös
 • nyáladzás
 • hányás, hasmenés – előfordulhat, hogy véres
 • orrvérzés
 • gyengeség, izomrángás
 • ájulás, kóma

A hőguta következtében a létfontosságú szervek működésében (máj, vese, tüdő, szív és agy) zavar lép fel, így ha az állat nem kap azonnali kezelést, a hőguta halálos!

Az elsősegély – mit tegyünk?

Ha csak a gyanúja is fennáll a hőgutának, mérjük meg a kedvencünk tetshőmérsékletét a végbélben. Ha ez az érték magasabb, mint 39,5°C, azonnal kezdjük el az állat hűtését:

 • vigyük hűvös, árnyékos helyre,
 • állítsunk felé egy ventilátort,
 • a szőrét töröljük le hideg vizes ruhával,
 • nedves törölközővel fedjük a hasi részt, a horpaszt, stb.,
 • a lábait (vagy súlyosabb esetben az egész állatot) mártsuk hűvös vízbe,
 • ha sikerült 39,2-39,5°C közé levinni a testhőmérsékletét, biztosítsuk a folyamatos friss, hideg ivóvizet számára, és hagyjuk a hűvösön pihenni,
 • vigyük el állatorvoshoz, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy nem léptek-e fel szervi károsodások.

Ha az állat testhőmérséklete 40,5°C-nál magasabb, az állapota már életveszélyes. A fentiek szerint kezdjük meg a hűtést, de a lehető leghamarabb állatorvoshoz kell vinni. Ilyen esetben már infúzióra és egyéb kezelésekre is szükség van a megmentéséhez, hiszen ilyenkor a fő veszélyt a létfontosságú szervek károsodása jelenti.

Mit ne tegyünk?

 • Ne hűtsük az állatot jéghideg vízzel, vagy jéggel. A túl hideg víz a bőr közelében levő hajszálereket és perifériás ereket összehúzza, amelyek így, mintegy hőszigetelő réteget képezve megakadályozzák a mélyebb rétegek és a belső szervek hűtését.
 • Ne hűtsük túl az állatot: ha a testhőmérséklete 39,2-39,5°C közé esett, hagyjuk abba az intenzív hűtést.
 • Ha magától nem iszik, ne próbáljuk itatni, mert víz kerülhet a tüdejébe.

A megelőzés

A nyári melegek alkalmával fokozottabban figyeljük a cicáink és kutyáink (és más kisállataink) jólétére. Mindig biztosítsunk nekik elgendő friss, hideg ivóvizet, és hűvös, árnyékos pihenőhelyet. Ne hagyjuk őket egész nap a kinti melegben és napsütésben: legalább a déli órákban engedjük be őket a házba. Ha lehet, napközben ne szállítsuk őket autóban, és természetesen sose hagyjuk őket magukra a kocsiban.

Kép: www.sopurrfect.com

A kánikulát ezen felül még egy csomó más módon is elviselhetőbbé tudjuk tenni a négylábú kedvenceink részére. Ezekről bővebb leírást találhatsz ezekben a cikkekben: Így vigyázz a cicádra (és kutyádra) nyáron; Hűsítő nasik nyárra, cicáknak és kutyáknak.


Forrás: Hungarovet Állatkórház, www.mancsok.hu
A kiemelt kép forrása: www.publicstuff.com

Mondd el a véleményed: