Nyáron sütkérező macskák a vízparton

Így vigyázz a cicádra (és kutyádra) nyáron

Kép: Pinterest

Végre itt a nyár! Biztosan ti is vártátok már a balzsamos estéket, amikor a cicátokkal lazíthattok a kanapén, vagy üldögélhettek kint a hintaágyon. Az elképzelt idillt csak a napközbeni harminc fokhoz közeli hőmérséklet és a kíméletlenül perzselő napsugarak rombolják le. Amikor mi is csak vízközelben, fagyival a kézben és fürdőruhában tudunk létezni, gondoljunk bundás kedvenceinkre is. Az ő számukra a mi felelősségünk biztosítani a kellemes közérztet, hogy a nyár a gondtalan pihenés, nem pedig a hőhullámok okozta szenvedés időszaka legyen. Lássuk, mit tehetünk cicáinkért (és kutyáinkért, nyuszinkért, stb.) a kánikulák idején.

1. Víz, víz, víz!

 • A hidratáltság nagyon fontos, különösen nyáron. A cica ivótáljában ezért MINDIG legyen víz! A vizet gyakran cseréljük, a meglangyosodott innivaló helyett töltsük fel a tálat friss, hideg vízzel.
 • A tálba tehetünk akár jégkockákat is, így a víz hosszabb ideig marad hűvös. Vannak cicák, akik nem szívesen, vagy túl keveset isznak. Az ő folyadékbevitelüket növelhetjük, ha beszerzünk egy ivókutat, mivel sok macska szívesebben iszik folyóvízből. A nagyobb űrtartalom miatt a benne levő víz is lassabban melegszik.
 • Nedvesítsünk be egy törölközőt vagy más könnyen tisztítható, jó nedvszívó képességű anyagot hideg vízzel, és terítsük le a padlóra (vagy egy fóliára). Ez egy egyszerű, de nagyszerű hűtési lehetőség. A hátránya annyi, hogy gyakran kell cserélni, illetve mosni, de a legforróbb órákat átvészelhetjük vele.
 • Néha szükség lehet közvetlenül a kedvencünk lehűtésére. Azt a cicát vagy kutyát, aki engedi, finoman leöblíthetjük hűvös vízzel, míg az ellenkezőket és fürdeni nem szeretőket hideg vizes törölközővel törölgessük át. Különösen a jó vérellátottságú részek hűtése hatásos: pl. nyak, fülek, hónaljak, horpasz.
Kép: www.animalfair.com

2. Jeges felüdülés

 • A jégkockákat is változatos módon tudjuk felhasználni, pl. beletehetjük őket a cica ivóvizébe – lásd fent.
 • Fagyaszthatunk vizet egy nagyobb tálban, majd kitehetjük egy tányérra. A cicák egyszerre tarthatják hűvösen a tappancsaikat, és nyalogathatják a hűsítő érdekességet. Vigyázz – olvad! Talán elsőre triviálisnak tűnik ez a figyelmeztetés, de jeges „játékot” vagy mély tányérban, vagy olyan padlón szolgáljunk fel, aminek a víz nem árt.
 • Jeges palack: kánikula idején fagyasszunk le egy flakon vizet (ne töltsük teljesen tele a palackot) és tegyük ki vékonyan bebugyolálva egy törölközőre, vagy a cica fekhelyéhez, ahol szabadon ráfeküdhet, ha szeretne. (Persze egy csinos kis jégakku még egyszerűbb, töltögetni sem kell.) Ha gyorsan kell, sima hideg víz is megteszi.
Egy nagy tál, egy kis jég, és néhány macska: a hűsítő szórakozás receptje 😉

3. Hűsítő nasik

Az egészséges, hűsítő nyári finomságok nem csak lehűtik a kedvenceinket a nagy melegben, hanem a megnövekedett folyadékszükséglet bevitelét is megkönnyíthetik. Ebben a cikkben egy csomó szuper macska- és kutyabarát nyári jutalomfalat receptet és ötletet találhatsz.

4. Hűtőmatracok és hűtőruhák

Keep Cool hűtőmatrac – Forrás: zooplus.hu

Manapság már kaphatóak olyan hűtőmatracok, amelyek a bennük levő speciális géltöltet segítségével fejtenek ki hűtő hatást. Ezek a műanyag borítású matracok nem igényelnek előzetes behűtést. A bennük található speciális gél a ránehezedő súly hatására kezdi el hűteni az állatot.

Aqua Coolkeeper hűtőnyakörv – Forrás: kutyascuccok.hu

A különböző hűtőkabátok, hűtőmellények és hűtőnyakörvek belsejében pedig általában speciális kristályok találhatóak, amelyek vízbe mártás után fejtik ki néhány órán keresztül a hűsítő hatást.
Ezek viselését főleg a túlmelegedésre hajlamos, nehezebben lélegző kutyafajtáknak ajánlom, pl. mopsz, boston terrier, stb. Főleg a séták idejére!

5. Hűtsük a lakást is

A lakásban tartott állatok esetén sokat segít, ha a fentieken túl felállítunk számukra egy ventilátort. Egy léghűtő vagy klímaberendezés pedig a gazdiknak is felüdülést nyújt, hosszú távon érdemes esetleg ilyesmiben is gondolkozni.
A hőhullámok idején pedig a sötétítő behúzása, a redőny leeresztése, és az esténként szellőztetés jelenthet könnyebbséget.
A kedvenceinket lehetőleg ne egyetlen szobába zárjuk be, hanem hagyjuk őket a lakásban kóborolni, hogy megkereshessék a leghűvösebb helyeket.

6. Amikor muszáj kimenni

Kép: Shutterstock
 • A kinti vagy kijárós cicáknak, kutyáknak elsőrendű fontosságú a friss ivóvíz, amit sose hagyjunk kifogyni.
 • A macskáknak nagy segítséget nyújt egy hőszigetelt házikó, amelyben egy kicsit ejtőzhetnek – természetesen ez a kutyákra is vonatkozik.
 • Ha van pincénk, hagyjuk nyitva az ajtaját, hogy a kedvencünknek szabad bejárása legyen a hűvösre.
 • Ha kertünk van, hagyjunk meg néhány árnyékot adó bokrot és fát – teraszon, erkélyen pedig más módon biztosítsunk árnyékot.
 • Sétálni lehetőleg kora reggel és este menjünk, a déli időszakban ne várjuk el a fárasztó testmozgást. Különösen legyünk tekintettel a rövid orrú, vagy északi kutyafajtákra!
 • Vigyázzunk a forró asztfalttal: lehet, hogy mi a szandálban nem érezzük, de a felhevült, akár olvadó aszfalt komoly égési sérüléseket okozhat a cicák és kutyák talpán.
 • A fehér szőrű cicák füle és orra hajlamos a leégésre, és náluk gyakori az ebből később kialakuló laphámrák is. Ugyanebben a cipőben járnak a kopasz kutyafajták. Előzzük meg a bajt, és bátran kenjük be a szőrtelen részeket fényvédő krémmel – bár jobb, ha ők a lehető legkevesebb időt töltenek a napon.
 • Kedvenceinket összességében próbáljuk a nap legmelegebb óráiban ottbent tartani!
 • Ha szállítani kell valahová az állatot, tegyünk a hordozóba egy bebugyolált jégakkut, és terítsük le világos színű ruhával a tetejét. A kocsi ablakát menet közben is hagyjuk kissé lehúzva, hogy mozghsson a levegő, ha nincs benne klíma. De már kaphatóak a hordozó ajtajára függeszthető kis mobil ventilátorok is.

Azt pedig talán mondani sem kell, hogy semmilyen állatot ne hagyjunk az autóban nyáron! Soha, semmilyen körülmények között! Még lehúzott ablaknál sem. Öt percre sem, amíg beugrunk a benzinkúti shopba.

7. Amit a hőgutáról tudni kell

Amennyiben a macska vagy kutya testhőmérséklete 39,5°C fölé emelkedik, szükségessé válik a mielőbbi lehűtése. Mivel ez a téma önmagában is elég hosszú, egy külön cikkben (A hőguta tünetei és az elsősegély) találhatjátok meg mindazt, amit a túlhevülésről, a tüneteiről és az otthon elvégezhető elsősegélyről tudni kell. Érdemes minden gazdinak elolvasni, hiszen alkalomadtán megmenthetjük vele a kedvencünk életét.


Mindezen tudással felfegyverkezve már biztosak lehetünk abban, hogy a négylábú családtagjaink is kellemesen fogják tölteni a kánikulai időszakokat.
Szép nyarat és sok strandolást kívánok minden olvasómnak! 🙂 🍦

Mondd el a véleményed: