Lusta macska

Az elveszett szobatisztaság nyomában: alsó húgyúti megbetegedések

Ez a cikk lazán kötődik az előző, az alomtálca elhelyezésének műhelytitkait sorra vevő bejegyzéshez. Azaz még mindig (és nem utoljára, mert a témához kapcsolódóan egy cikksorozatot tervezek) a cicák alomtálcán kívülre pisilésének lehetséges okait boncolgatjuk.

Ha egy macska, amelyik addig szobatiszta volt, most hirtelen elkezd a lakásban máshová pisilni, annak mindig oka van. Nem, nem a rosszaság. A cica nem akar direkt téged bosszantani azzal, hogy az összehajtott tiszta ruhakupac közepére pisil. A szobatisztaság elvesztése esetén a háttérben több, mint 55% eséllyel valamilyen fizikai probléma áll.

Forrás – Zállatorvos, lásd lent a teljes videót

Ez többek között – a teljesség igénye nélkül – takarhatja a következőket:

  • vizeletkristályok,
  • húgykövek, húgycsőelzáródás,
  • cukorbetegség,
  • húgyúti vírusos vagy gombás fertőzések,
  • vesekő és egyéb veseproblémák,
  • húgyúti vagy húgyhólyaggyulladás.

Az alomtálcán kívülre történő pisilésért felelős, leggyakrabban előforduló betegségek nagy része az alsó húgyúti megbetegedések csoportjába tartozik. Ez a húgyhólyag és a húgycső betegségeit foglalja magában. E betegségek tünetei nagyon hasonlóak egymáshoz, függetlenül attól, hogy a háttérben gombás vagy vírusos fertőzés, gyulladás vagy más ok áll.

Tünetek

Amennyiben a cicánkon az alábbi tünetek bármelyikét tapasztaljuk,
mihamarabb keressük fel vele a állatorvost, mert biztosak lehetünk benne, hogy nem csupán az alomra finnyás, vagy jelölgetni akar, hanem valódi probléma áll a háttérben:

  • gyakori, kis mennyiségű pisi,
  • erőlködő vizelés,
  • véres vizelet,
  • kevés, ritka vizelet.

FONTOS: ha a cica alig vagy nem pisil, levert, bágyadt, esetleg lázas, haladéktalanul vigyük állatorvoshoz! Előfordulhat, hogy egy kő vagy gyulladás miatt elzáródott a húgycső, és ez az állapot órákon belül életveszélyessé válik! A sürgős orvosi beavatkozás megmentheti a cica életét.

Az alsó húgyúti betegségek közül a macskáknál az egyik leggyakoribb az idiopatikus húgyhólyaggyulladás. Érdemes róla többet tudni, mivel szinte minden gazdi találkozik előbb-utóbb az enyhébb vagy súlyosabb változatával, emellett pedig fájdalmas és kellemetlen a cicának. Stresszes, idegeskedő típusú macskák gazdáinak kötelező tananyag! Nézzétek meg tehát az alábbiakban a Zállatorvos minden részletre kiterjedő, zseniális és humoros ismertetőjét a macskák idiopatikus húgyhólyaggyulladásáról.

A cikksorozat folytatásában pedig sorra vesszük az alomtálcán kívüli ürítések egyéb kiváltó okait is. Keressétek a blogon az állatorvos címkével jelölt bejegyzéseket!

Mondd el a véleményed: