Napfényes kertben ülő cica

Biléták, nyakörvek, nyomkövetők: a cicák „személyigazolványa”

Nyakörvet a macskára? Nem kutya az…

Ha minden alkalommal, amikor ezt vagy egy hasonló kijelentést hallottam, kaptam volna száz forintot, mostanra lenne körülbelül… hát, azt hiszem, kis híján rendelhetnék egy pizzát az összegből, de a lényeg, hogy igenis van létjogosultsága a macskanyakörvnek és az egyéb azonosítást elősegítő ügyes kis eszközöknek. Lássuk, mik ezek, miért előnyös ezek használata, és mire ügyeljünk, amikor választunk.

Nyakörvek

A cicádat legkönnyebben egy nyakörv segítségével jelölheted meg. Főképpen kijárós cicák esetén hasznos, de a csak szobában tartott jószágoknál is életeket menthet. Ha a cica elveszik, jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy visszajut a gazdihoz, ha van rajta nyakörv (a gazdi elérhetőségével), mint ha nincs. Fontos, hogy cicára CSAK BIZTONSÁGI ZÁRAS nyakörvet tegyetek, olyat, ami viszonylag csekély húzóerő hatására kikapcsolódik. Így a cica nem tud fennakadni a bokrokon vagy kerítéseken, legfeljebb elveszti a nyakörvét.

És most nem csak a bolhairtó nyakörvekről beszélek, bár ezek is nagyon hasznosak lehetnek, sőt, ezekre akár alkoholos filccel is rá lehet írni a gazdi telefonszáÍmát és címét. Rengeteg féle nyakörv közül választhatunk a kedvencünknek (a legmegfelelőbb nyakörv kiválasztásáról később még bővebben fogok írni), bár a legnagyobb előnye mindegyiknek ugyanaz: a többi ember számára jelzi, hogy a cica nem kóbor állat, van gazdája. Több az esélye annak is, hogy a láttán nem csak legyintenek, hogy „á, csak egy újabb utcai macska”. Ha esetleg valaki megsimogatja, megtalálja az utcán, könnyen leolvashatja a rajta levő adatokat, és felhívhat téged, vagy visszaviheti hozzád a cicádat.

Néhány nyakörvön rászegecselt címtartó rész vagy gravírozható fémlapka található, néhányon lepatentolható, tollal vagy filccel megírható fülecské tartalmazza az elérhetőségeinket, másokra pedig személyre szabott, gyárilag hímzett felirat kerülhet.

Bónusz: akinek nem volt még egy alomból származó két koromfekete macskája egyszerre, az valószínűleg ezen csak nevet, de a nyakörv segíthet neked, a gazdinak is megkülönböztetni a cicáidat. Ha például gyorsan kell elindulni az állatorvoshoz, biztos lehetsz benne, hogy ki kicsoda, és nem Kormit viszed el beoltatni Micike helyett. Ezen felül például a cicaszitternek is hasznos, ha a nevükön tudja szólítani a macsekokat. 😉

Biléták

Ez alatt az összes, nyakörvre, esetleg hámra csatolható, extra adatokkal szolgáló azonosító lapocskát vagy címkét értem, beleértve a klasszikus, kis tokban összetekert papírcsíkot tartalmazó címtartót is. A gazdi adatain kívül ezekre, a nagyobb helynek köszönhetően, már rákerülhetnek olyan információk is, mint pl. a cica krónikus egészségügyi problémája, hogy a megtaláló addig is a megfelelő ellátásban részesíthesse, amíg visszakerül hozzád.

Már egy klasszikus vésett biléta is, amely csak a cicus nevét és a gazdi telefonszámát tartalmazza, igazi aduász lehet, ha elszökött kedvencek azonosításáról van szó. Azonban manapság már annyi, szebbnél szebb és hasznosnál hasznosabb bilétafajta közül válogathatunk, hogy néha azt is nehéz eldönteni, melyiket válasszuk a sok közül, merthogy mindegyik olyan cuki (hát igen, ez egy tipikus macskás reakció – mea culpa). Itt van például kettő, ami szép is, jó is, és kicsit különbözik az átlagos tappancs vagy szívecske alakú medáloktól:

tagLIFE biléta

tagLife kutya biléta
tagLIFE biléta

Egy igazi úttörő a piacon. Többszáz kész minta közül választhatunk, de a bilétára rákerülhet többek között a kedvencünk fotója is. A biléta megrendelésével egyben a FUR-TRACKER szolgáltatást is igénybe vehetjük, amely lényegében egy saját azonosító weboldal a cicának (és persze a kutyusoknak is). Ide feltöltheted a cica összes adatát (nevek, címek, állatorvos címe, egészségügyi állapot, telefonszámok, fotó, stb.). A kétoldalas biléta hátuljára rákerülhet a cica FUR-TRACKER azonosítója, vagy akár egy QR-kód, amely azonnal az adatlapjára visz, ha beolvassák (sőt a telefon GPS rendszerének segítségével még e-mailes helymeghatározó üzenetet is küldhet a gazdinak). Teljesen személyre szabható, két méretben rendelhető, egyszóval: szuper.

Bővebben: tagLIFE

Hello Dogs állatigazolvány

Hello Dogs állatigazolvány biléta
Hello Dogs állatigazolvány

Remek magyar fejlesztés: a személyigazolványra hasonlító dizájnos kis biléták nagyon jól mutatnak a kedvenceken. Szintén szerepel rajta a cica vagy kutya fotója, a neve, a gazdi legfontosabb adatai, és bónuszként a mikrochip száma is. Ez chip-leolvasó nélkül is lehetővé teszi a chip adatainak lekérdezését. A minőségi plasztik, védőlaminált lapocska nem zörög, és nem kopik le, sőt rögtön kettőt kapunk belőle, így az egyiket a gazdi mindig magánál tarthatja.

Bővebben: Hello Dogs

GPS lokátorok

Egyre több GPS alapú helymeghatározó rendszerű nyomkövető lelhető fel a piacon. Habár ezek többsége méretéből adódóan inkább kutyáknak javasolt, az elmúlt időszakban szerencsére a készülékek méretének csökkenésével és a technológia fejlesztésével kaphatóak lettek a cicáknak szánt eszközök is.

Ezen készülékek többsége lehetővé teszi egy bizonyos biztonsági zóna kijelölését, és azonnal riaszt, ha a kedvencünk ezt elhagyja; valamint biztosítanak valós idejű, GPS alapú térképes helymeghatározást is szükség esetén, és rögzíti a kutya vagy cica által bejárt útvonalat – mindezt általában egy okostelefonra letölthető térképes alkalmazáson belül. Természetesen ezeket a lokátorokat időről időre tölteni kell, vagy cserélni bennük az akksit, de hát ez minden elektromos eszközre igaz. A GPS alapú helymeghatározáshoz telefonos hálózati lefedettség, a térképes alkalmazáshoz pedig internet-elérés szükséges, így nagyon eldugott helyeken ezek a kütyük nem működnek (bár ez manapság ritkán okozhat gondot). Ilyen esetben alternatívát jelenthetnek a rádiófrekvenciás vagy Bluetooth alapú nyomkövetők, azonban ezek hatótávolsága korántsem korlátlan.

Hátrányuk lehet, hogy viszonylag drágák, sőt némelyiknél a szolgáltatás fenntartásáért (a műholdak használatáért) valamennyi havidíjat is kell fizetnünk. Ennek ellenére, aki már vesztette el a háziállatát, biztosan nem gondolja azt, hogy felesleges pénzkidobás erre áldozni. Hiszen melyikőnk ne fizetne ki kétszer ekkora összegeket boldogan, ha így visszakaphatná kedvencét?

Íme néhány, a rengeteg lehetőség közül:

Tractive GPS CAT:

Tractive GPS nyomkövető macskáknak
Tractive GPS

Biztonsági nyakörvbe épített nyomkövető, macska-méretben. Folyamatos, valós idejű helymeghatározással, útvonal-rögzítéssel, biztonsági zóna funkcióval ellátott ügyes kis szerkezet. A vételáron felül kis összegű havidíjat is fizetnünk kell érte.

Háziállat GPS:

GPS nyomkövető nyakörv
Kutyus GPS

Digitális kijelzővel ellátott, nyakörvbe épített szerkezet, azonban méretéből adódóan kutyáknak javasolt – de maine coon cicák gazdái talán bátran választhatják ezt a lehetőséget is. 🙂 A nyomkövetőben levő SIM kártya minimális költségein túl nem igényel havi előfizetést. A honlapjuk szerint minden további szolgáltatás ingyenes.

Persze a neten rákeresve ennél sokkal több GPS lokátor gyártóra és eszközre bukkanhatunk, azonban a választás előtt érdemes meggyőződni az alábbiakról:

  • elérhető méret(ek), és a szerkezet súlya; mivel nem biztos, hogy mindegyik megfelelő cicáknak is;
  • kell-e fizetnünk bizonyos havidíjat a vételáron kívül a szolgáltatásért;
  • területi lefedettség: néhány eszköz lokális 2G rendszereket használ a nyomkövetéshez, és van, ami pl. csak Észak-Amerikában működőképes. Ezért ha nem derül ki egyértelműen a leírásból, mindenképpen kérdezzük meg róla a gyártót vagy az eladót, hogy Magyarországon is használható-e a nyomkövetés funkció, és hogy milyen hálózatot használ.

Mikrochip

A mikrochip egy életre szóló, elveszíthetetlen, egyedi azonosító a cicád számára (a kutyusokat külön nem emelem ki, nekik már évek óta kötelező a mikrochip, és remélem, egyszer eljutunk odáig, hogy a cicáknak is az lesz). Kívülről egyáltalán nem látható, de ennek ellenére nagyon hasznos. Ha a cicád elveszik, és aztán bekerül egy menhelyre, állatvédő szervezethez vagy állatovoshoz, ott mindenképpen ellenőrizni fogják, hogy van-e benne mikrochip, majd a mikrochip száma alapján az internetes adatbázisban megkereshetik a gazdi adatait. Voilá, elkódorgott szíved csücske hamarosan ismét otthon lehet!

Minden macskatartónak csak javasolni tudom. Akkor is érdemes betetetni, ha a cica egyébként hord bilétás nyakörvet is, hiszen a biztonsági kapcsos nyakörv túl erős húzásra kikapcsolódhat, de a chip mindig a helyén marad. Ha a cica egyáltalán nem viseli el a nyakörvet, akkor pedig ez az egyetlen, közvetlen azonosításra szolgáló lehetőségünk. Párezer forintért elérhető, és nincs lejárati dátuma.

A chip adatai és a leolvasás

Nagyon fontos, hogy a chip adatait szükség esetén frissítsük! Ha pl. elköltözünk, megváltozik a telefonszámunk, vagy maga az állat cserél gazdát, kérjük meg az állatorvost, hogy írja át az adatbázisban az információkat. Továbbá mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a chip tényleg regisztrálva lett-e, azaz a szám alapján mi magunk is keressük ki a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerének adatbázisból az adatokat (www.petvetdata.hu). Ha kétségeink vannak, forduljunk nyugodtan bármelyik állatorvoshoz, nagyon szívesen el fogják végezni az ellenőrzést, és szükség esetén regisztrálják a chipet.

Ha kóbor kutyát vagy cicát találunk, és épp nincs elérhető vagy nyitvatartó állatorvos / állatvédő szervezet a közelünkben, most már néhány MOL kúton is egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy van-e chip az állatban. Az ingyenes leolvasóval felszerelt kutak országos listáját innen tölthetitek le. Szombathelyen erre jelenleg a Zanati úti MOL kúton van lehetőség. A chip számának alapján az adatbázisban megtaláljuk az állat adatait, azonban a tulajdonos adataihoz csak a belépési kóddal rendelkező állatorvosok férnek hozzá, így később mindenképpen segítséget kell kérnünk ilyen esetben.

Végezetül hadd kérjek tőletek ennyit, cica- és kutyaszerető gazdik: a kedvencetek biztonsága érdekében használjatok valamilyen azonosítót. Legalább egy mikrochipet. Igen, még akkor is, ha ez – cicák esetében – nem kötelező. Adjátok meg nekik az esélyt, hogy baj esetén épségben, gyorsan hazajuthassanak.


A cikkben ismertetett termékek ajánlasáért nem kaptam pénzt, a leírtak csak a saját személyes véleményemet és ízlésemet tükrözik. 

Mondd el a véleményed: