Macska tanítása

Macskák tanítása a klikker-módszerrel

 

Ha a címet olvasva először az jutott eszedbe, hogy hiszen a cicákat nem is lehet tanítani, akkor ez a cikk pont neked szól. A macskák nagyon is tanítható állatok, azonban más módszereket kell ehhez alkalmaznunk, mint a kutyáknál. Ne csodálkozz hát, ha az esetleg eddig kipróbált szigorú ’Nem!’ felszólítás (neadj’ isten, kiabálás), vízipisztollyal lespriccelés vagy a cica másfajta ijesztgetése nem hozta meg a kívánt eredményt. Lehet, hogy a kis kedvenced többé már nem karmolja a kanapé oldalát, amikor te is ott vagy, de azt még nem sikerült megértetned vele, hogy ezt a tevékenységet akkor se végezze, ha egyedül hagyod otthon.

A helyzet az, hogy a cicák nem így működnek. A finomabb rendreutasításokat általában elengedik a fülük mellett, a durvább eszközöktől pedig csak megijednek, stresszelnek, és további viselkedési problémák kialakításával súlyosbíthatják a helyzetet.

Azonban igenis meg lehet értetni velük, hogy a tetteiknek következménye van (ez az operáns kondicionálás folyamata). A titok, hogy ezt ne büntetéssel, hanem pozitív megerősítéssel tegyük, erre pedig az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a klikker-módszer.

Egyáltalán miért tanítsam a cicát? Mire is jó a klikkerezés?

Persze, a cicákat pont azért szeretjük, mert cicák. Általában nem várjuk el tőlük, hogy kutyaként viselkedjenek, és minden parancsunknak rögtön engedelmeskedjenek, és jól is tesszük, mert ők nem erre lettek kitalálva. Az emberekkel töltött 9000 év után még mindig csak félig háziasított állatoknak számítanak. Ennek köszönhető a nagyfokú önállóságuk, és az, hogy vadon is viszonylag jól megállják a helyüket – illetve az, hogy ha számukra nem éri meg valaminek a megtanulása, akkor csupán a mi kedvünkért nem fogják azt megtanulni.

Azonban sokszor célravezető, hogy a cica értsen és kövessen néhány parancsszót. Például, ha valamilyen számára veszélyes dolgot szokott rágcsálni (vezetékek, esetleg más ehetetlen dolgok, mint például a szilikonból készült dolgok, hajgumi, stb.), vagy ha a cicánk kijárós, esetleg magunkkal szoktuk vinni utazáskor. Ilyen esetekben hasznos, ha egy szóval magunkhoz tudjuk hívni, be tudjuk küldeni a szállítóketrecébe, vagy le tudjuk szoktatni a vadiúj méregdrága bőrkanapén történő karomélesítésről (erre természetesen más mód is van, amiről egy későbbi cikkben írok majd). A klikkerezéssel a cicának parancsszavakat és kézjeleket taníthatunk meg, és ha amúgy egy angyalian jól viselkedő szobacicáról van is szó, a tanításnak egyéb pozitív hatásai is vannak. Többek között nagyon jól leköti a cica figyelmét, kevesebbet fog unatkozni, több időt tölthetsz el vele aktívan, és eldicsekedhetsz a barátaidnak, hogy a cicád tud például pacsit adni. (Ezt én is mindig elkövetem, és általában nagy sikert arat. 🙂 )

A kezdő lépések

A klikkerezéshez először is szükséged lesz az alábbiakra:

 • klikker (általában egy kis műanyag szerkezet, fémlappal vagy gombbal a közepén, ami a megnyomásakor klikkelő hangot ad; de már léteznek telefonos klikker alkalmazások is – bár szerintem a klikker méretéből adódóan kényelmesebb választás, és párszáz forintért szinte mindegyik állatfelszerelés boltban beszerezhető). Érdekesség: süket cicákat is lehet hasonló módon tanítani, náluk azonban mini zseblámpát használj, ahol a hanghatás helyett a villanás lesz a jel.
 • jutalomfalat (kis méretű száraz falatkák, esetleg picire aprított nedves konzervdarabkák, amit a cica egy falásra gyorsan le tud nyelni, és amit szeret)
 • minimum 1 db cica.

Ezután következhet a klikker megismertetése a cicával, az első pozitív élmények összekapcsolása a hanggal. Ehhez válassz egy olyan pillanatot, amikor a cicád kipihent, nyugodt, nem túl éhes, de nincs is túlságosan jóllakva. Hívd fel magadra a cica figyelmét, majd klikkelj egyet a klikkerrel, és azonnal jutalmazd a cicádat egy finom falatkával. Miután megette, ismét klikkelj, és megint adj falatkát. Ebben a lépésben az a cél, hogy a cica felismerje, hogy a klikker hangja azt jelenti, hogy valami jó fog következni, jutalmat kap. Lehet, hogy sokszor meg kell ismételni a klikkelés-jutalomfalat kört, mire a cicusnak derengeni kezd, hogy összefüggés van a kettő között. Akkor tekintheted elvégzettnek ezt a lépést, ha a klikker hangjára már reagál a cica: hegyezi a fülét, a tekintetével keresni, hogy honnan jön a falatka, esetleg ha már messzebbről is odafut hozzád a jutalomért. Egy-két napig végezd vele néhányszor ezt a gyakorlatot, és ha már levonta a következtetéseket, jöhet a második lépés.

Kép: www.petcha.com

Fontos tippek klikkerezéshez

 • Egy alkalommal a tanítás ne tartson tovább 5-10 percnél. A cicák hamar elfáradnak a tanulásban, és elvesztik az érdeklődésüket, így ha látjuk rajta ennek jeleit, egy időre tegyük el a klikkert.
 • Mindig a megfelelő pillanatban klikkelj, hogy megerősítsd a kívánt viselkedést. Ha néhány másodpercet elkésel, előfordulhat, hogy éppen azt erősíted meg vele, amiről le szeretnéd szoktatni a cicát. Ha pl. ülni tanítod, akkor klikkelj, ha a hátsója megérinti a földet, ne akkor, amikor már éppen felállni készül.
 • Ne klikkelj egynél többször, mert ez összezavarhatja a cicát.
 • A klikker megnyomásától számított 3 másodpercen belül adjuk oda a jutalomfalatot a cicának, különben nem, vagy nehezen fogja megérteni, hogy a kettő között összefüggés van. Ezért nem javaslom, hogy pl. a zsebedbe tedd a falatkákat, mert sokáig tarthat, amíg előkotorsz egyet. De ha a falatkákat mindig látja a macska, lehetséges, hogy semmi másra nem fog tudni figyelni, így azt javaslom, hogy vagy rejtsd őket a tenyeredbe, vagy használj jutalomfalatkás zsákot, amiből gyorsan elő tudod venni.
 • Apró lépésekben haladj, főleg ha valami új dolgot szeretnél tanítani neki! Ne várd el, hogy a cica rögtön az első próbálkozásra tudjon például pacsit adni. Először vedd rá, hogy emelje fel a mancsát (játékkal pl.), és klikkelj, majd jutalmazz. Ha ez már megvan, és parancsszóra emeli a mancsát, menj tovább: csak akkor klikkelj, ha közeledik vele a tenyeredhez, majd ha már hozzá is ér. A cica rá fog jönni, hogy mit szeretnél tőle, ha apró módosításokat végzel a gyakorlat elvárt eredményét illetően, és alkalmazkodni fog.
 • Soha ne kényszerítsd fizikailag a cicádat egy bizonyos mozdulat megtételére vagy pózba. Mindig várd meg, amíg magától elvégez egy mozdulatot. Ellenkező esetben csak elrontod a köztetek levő viszonyt.
 • Ha egy feladatnál már megtanulta a parancsszót, hozzákapcsolhatsz egy kézjelet is. A vezényszó kimondásával egyidőben mindig mutasd a jelet, majd próbáld elhagyni a szót – ha a cica megtanulta a kézjelet, a vezényszó nélkül is végrehajtja majd a feladatot.
 • Idővel eljuthatsz odáig, hogy a cica a vezényszó kimondására végrehajtja a feladatot, és már nem kell klikkelned hozzá. Azonban időről időre ismételd át vele a megtanult trükköket, és a pozitív megerősítést se felejtsd el, így biztosíthatod, hogy ne felejtse el, amit már megtanult.
 • És ami a legfontosabb: soha ne büntesd meg a cicádat! Ne fenyítsd meg és ne kiabálj rá. Ezzel még az eddig elért eredményeket is tönkreteheted, arról nem is beszélve, hogy a cicád megijed, félni fog tőled és stresszes vagy agresszív lesz. Sőt, esetleg más viselkedési problémák is felléphetnek nála (pl. alomtálcán kívüli vizelés). A macskák a pozitív megerősítésre reagálnak jól, így mindig a helyes viselkedést jutalmazd, ne a helytelent büntesd.

Hogyan tovább?

Elkezdheted megtanítani a cicádnak az első parancsszót. A leghasznosabb talán, ha arra tanítod, hogy jöjjön oda, ha hívod, vagy ha a klikker hangját hallja, esetleg tanítsd meg leülni – ezek a legegyszerűbb feladatok.

Ha a hívásra tanítod a cicát, menj hozzá közel egy-két méterre, majd a klikkerrel és a jutalomfalatokkal felszerelkezve mondd ki a cica nevét/hívószavát. Jó esetben a cica amúgy is odafut hozzád, ekkor klikkelj, és jöhet a jutalom. Távolodj el tőle kicsit, klikkelj ismét, és jutalmazz, ha odamegy hozzád. Ha legalább némi érdeklődést mutat, és elindul feléd, már jó: ha nem is jön oda teljesen hozzád, klikkelj, miközben közeledik. Majd apró lépésenként várd el tőle, hogy egyre közelebb kelljen jönnie, ha meg akarja kapni a klikkeléssel együtt járó jutalomfalatot. Ha magától a füle botját sem mozgatja, mutass neki pl. egy falatkát, és próbáld így hívni, majd ha sikerül, már klikkelhetsz is.

Ülni a következőképpen tanítsd meg a cicádat: lépj hozzá közel, mondd a parancsszót, majd a kezedet vagy például egy falatkát vigyél lassan a feje fölé. Mivel a cica automatikusan követni fogja a tekintetével, a legtöbbször saját magától leül, hogy szemmel tudja tartani a célt. Amint a hátsója földet ér, azonnal klikkelj, és jutalmazz. Minden cicának más és más a tanulási gyorsasága, de biztosan hamar rá fog jönni, hogy mit is szeretnél tőle.

csokornyakkendős macska pacsit ad
Kép: https://www.pittsylvaniapetcenter.org

A végtelen lehetőségek

Ha ráéreztél a klikker-módszer lényegére, rengeteg különböző trükkre taníthatod meg a cicádat: pacsit adni, lefeküdni, felugrani valahova, csak hogy párat említsek. Azonban ne feledd: nem szabad túlzásba vinni a tanítást, hiszen ha a cica megunja, megutálja, és elmegy a kedve az egésztől, nem nagyon lesz nyitott az újabb és újabb feladatokra. Továbbá ne várd el a tőle, hogy mostantól szigorú keretek között, szüntelenül parancsoknak engedelmeskedve élje az életét: lehet bármilyen okos és fogékony, sosem lesz belőle sem kutya, sem gyerek.

Hagyd a cicádat cicaként élni, hiszen így szeretjük őket a legjobban, minden csínytevésük ellenére is.

Mondd el a véleményed: