Sárga szemű vörös cica

9 dolog a lakásban, ami veszélyt jelenthet a cicánkra

Habár a macskatartók a legtöbbször a kijárós cicákra leselkedő veszélyekről hallhatnak, nem csak az ő biztonságuk érdekében kell óvintézkedéseket tennünk. A lakásban tartott cicák éppúgy ki vannak téve bizonyos kockázatoknak, amelyek sokszor eszünkbe sem jutnak nekünk, embereknek. Lássuk, melyek azok a tényezők, amelyeket érdemes figyelembe venni a balesetek elkerülésének érdekében.

Bútorok

  1. Lapostévé: a régi böhöm nagy tévék korában nem kellett amiatt aggódnunk, hogy a cicánk az esti kergetőzés során magára rántja a készüléket. Azonban a mai nagyképernyős lapostévék esetén sajnos ez reális veszéllyé nőtte ki magát. A könnyen feldönthető, kicsi talppal rendelkező, vagy a gyengén a falra rögzített tévék súlyos, akár halálos sérülést okozhatnak, ha a cicára dőlnek. Ügyeljünk rá, hogy a készülékek (szintúgy a számítógépek monitorjai) erősen és biztonságosan legyenek rögzítve!
  2. Ingatag szekrények: a helyzet ugyanaz, mint a tévé esetén. A gyengén összeszerelt, vagy nem rögzített könyvespolc, vagy bármilyen állvány eldőlhet, ha a cica az ösztöneinek engedelmeskedve mászókának vagy kiülőnek akarja használni. Jobb, ha a biztonság kedvéért minden szekrényt a falhoz rögzítünk. Rendben, talán a másfél méter széles beépített ruhásszekrényt nem szükséges, de a kisebb magas vagy keskeny könyvespolcokat igen.
  3. Polcok: ha a cicánk eléri a lakásban a falra szerelt polcokat, szinte biztos, hogy meg fog próbálkozni a megmászásukkal. Vagy tegyük ezeket elérhetetlenné, vagy győződjünk meg róla, hogy elbírják a cica súlyát akkor is, ha lendületből ugrik fel rájuk.

Dekorációk

  1. Szobanövények, virágok: ebben az esetben két tényezőt is figyelembe kell vennünk. Az egyik a virágállványok vagy virágcserepek lesodrása, feldöntése által jelentett veszély. Ezt egyszerűen, rögzítéssel vagy más helyre történő áthelyezéssel kiküszöbölhetjük. A másik kockázatot maguk a növények jelentik, ugyanis sok szobanövény a cicákra nézve mérgező. Ezekről ebben a cikkben részletesen is olvashatsz.
  2. Gyertyák: talán nem is kell hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy a kíváncsi természetű cicánk közelében soha ne hagyjunk égő gyertyát felügyelet nélkül. Nem csak a cica bundája pörkölődhet meg véletlenül, de a gyertyát feldöntve akár lakástűz is keletkezhet.
  3. Karácsonyi díszek: a karácsonyfákon néhol használt angyalhaj (illetve bármilyen egyéb hosszú, vékony szalag vagy kötöző) a cicákat rágcsálásra csábíthatja. Azonban a cicák ezt kiköpni nem tudják, és így később a bélrendszerben elakadhat, súlyos belső sérüléseket okozva. Sajnos a téli ünnepek idején sok cica életébe kerül, hogy a gazdi nem veszi észre, hogy a kedvence angyalhajat evett. Ha felmerül ennek a gyanúja, nem éljünk semmilyen házi csodamódszerrel: irány az állatorvos! Természetesen ugyanúgy vigyázzunk az apró, lenyelhető dekoráció-darabkákkal is – és nem csak karácsonykor. A legegyszerűbb megoldás, ha macskabiztos díszek után nézünk.

Egyéb berendezések

  1. Mosógép vagy szárítógép: a cicák szeretnek eldugott, nyugalmas zugokban szundikálni – és mi lehetne tökéletesebb egy mosógép nyitva hagyott dobjánál, amiben esetleg még meg is ágyaztak egy halom puha ruhával? A dob lecsukása és a mosás vagy szárítás beindítása előtt MINDIG győződjünk meg arról, hogy a cicánk nincs a gépben, különösen az elöltöltős modellek esetén. Mivel a macskák tapasztalatom szerint képesek a teleportálásra, jobb, ha konkrétan látjuk a jószágot, amint éppen valahol máshol van, amikor mosást készítünk be.
  2. Kábelek: egyes macskák hajlamosak a kábelek és zsinórok nyalogatására, sőt rágcsálására. Amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy a cicánkat teljesen hidegen hagyják az elektromos eszközök kábelei, jobb, ha azokat védett, zárt helyen, esetleg kábelcsatornákban vezetjük el, hogy megelőzzük az áramütés kockázatát. Nem utolsósorban így sokkal esztétikusabb is lesz a lakásunk.
  3. Tűzhely: soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a konyhában a tűzhelyen rotyogó húslevest, a forrásban levő tésztafőző vizet, vagy az olajban piruló rántotthúst. Akkor se, ha csak a telefonunkért ugranánk át a másik szobába. A cica magára ránthatja az edényeket, akár kíváncsiságból, akár mert véletlenül épp akkor ijeszti meg valami hirtelen zaj, amikor a tűzhely mellett üldögél. Jobb, ha a biztonság kedvéért a főzés ideje alatt a cicát teljesen kizárjuk a konyhából.

A lista egyértelműnek tűnhet, de mégsem árt, ha ezen szempontok alapján is leellenőrizzük, hogy mennyire biztonságos a lakásunk a négylábú családtagok részére. Amikor pedig kétségeink támadnak arról, hogy valami macskabiztos-e vagy sem, képzeljük el a cicánkat úgy, mint egy kíváncsi, kúszó-totyogó korban levő gyereket, aki akár két méter magasra is tud ugrani. 😀 Ez garantáltan segít majd a döntésben.

Mondd el a véleményed: