Macska a hóban

Így vigyázz a cicákra télen

tél cica

Tél van: esik a hó, a hőmérséklet a fagypont alá esett. Azonban a hideg évszak nem csak emiatt jelent kockázatot a kinti és a kijárós cicák részére. Sok olyan veszélyforrás van jelen ilyenkor, amelyek gyakran eszünkbe sem jutnak, azonban ezek legtöbbje nagyon egyszerűen kiküszöbölhető. Idén gondoljunk és vigyázzunk az alábbiakra, hogy a kedvenceink biztonságban legyenek.

A legegyszerűbb: tartsd bent a cicádat. Ha erre nincs lehetőség, vagy kóbor cicákról van szó, biztosíts a számukra megfelelő kinti cicaházat télire. Egy egyszerű hungarocell dobozból is kitűnő hőszigetelésű búvóhely válhat, amelyet akár otthon is elkészíthetünk
Ha van pincéd, kazánházad vagy kerti fészered, szereltess rá macskaajtót, és helyezz el odabent egy meleg fekhelyet. Ha lehet, engedd bejárni melegedni a kóbor cicákat is. 


Ha van rá lehetőséged, figyelj a környezetedben élő kóbor macskákra is! Tedd meg értük is azt, amit a saját cicádért megtennél. Egy apró gesztus, ami neked nem kerül szinte semmibe (néha csak egy-két percbe), életeket menthet. Akár kilencet is egyszerre. 😉 


Hóesés után lapátoljuk vagy söpörjük el a havat a kinti cicaházak elől, hogy a hólé ne tudjon befolyni, és a macskák is kényelmesen ki- és be tudjanak járni.

Figyeljünk a kihűlés jeleire. Ha a cica bágyadt, remeg, hideg a testfelülete, lassú a pulzusa és a légzése, vagy öntudatlan, azonnal vigyük fűtött helyiségbe, és kezdjük meg a lassú és fokozatos felmelegítését. Ennek helyes módjáról itt olvashatsz bővebben.

Gondoskodjunk naponta friss ivóvízről. A kicsi macskatálakban hamar megfagy a víz, ezért legalább naponta kétszer adjunk friss, akár melegebb vizet, vagy vegyünk egy fűthető (vagy fűtőlapos) itatót. Ezzel a kóbor cicáknak is sokat segíthetünk!

A cicák gyakran bebújnak a kocsik motorterébe vagy a kerekek fölé, mert vonzó számukra a még ki nem hűlt karosszéria által nyújtott meleg. Indulás előtt mindig kopogtassuk, ütögessük meg a motorháztetőt, vagy nézzünk bele.

A fagyállót szorosan záródó üvegben tartsuk, jól elzárva. Ha kifolyna, azonnal töröljünk fel minden tócsát! Édes ízű, de nagyon mérgező anyag, így ha felmerül a gyanúja annak, hogy bármelyik állat fagyásgátlót ivott, azonnal vigyük állatorvoshoz! A mérgezés első tünetei: elesettség, bágyadtság, nyáladzás, hányás, dülöngélés, majd görcsök. Az etilén-glikol viszonylag hamar agy- és vesekárosodást okoz, így a sikeres kezelésre akkor van a legnagyobb esély, ha az állat a fagyálló felvétele után néhány órán belül orvosi ellátásban részesül.
Kapható speciális, keserű adalékanyagot tartalmazó változata, amelyet az állatok kevésbé találnak kellemes ízűnek, de ez is ugyanannyira mérgező, mint a „sima” változat.

Az utak jégmentesítése miatt kiszórt rengeteg útszóró só, és más kémiai anyagok felmarhatják a macskák és kutyák tappancsait. Használjunk ezek helyett természetes érdesítő anyagokat, pl. homokot.

+ 1

Ha szobacicánk van, neki is kedveskedhetünk egy ráadás meleg fekhellyel, esetleg a fűtőtest közelében. Egy cica sem mond nemet egy újabb puha takaróra. 

macska télen

Vészhelyzetekben

Ha bajba jutott, sérült vagy kihűlt állatot találunk, azonnal vigyük a legközelebbi állatorvoshoz, és egyidejűleg lépjünk kapcsolatba valamelyik állatvédő szervezettel.
Ha nincs lehetőséged orvoshoz vinni az állatot, akkor is vidd legalább meleg, védett helyre, biztonságba, majd hívj segítséget. Szombathelyen és környékén a saját állatorvosod mellett őket hívhatod:

  • Fekete István Állatvédő Egyesület: +36 20 297 4868
  • Állatvédők Vasi Egyesülete: +36 30 3907 908
  • Szombathelyi Állatkórház: +36 94 310 034 
    • 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b.
    • Fontos: sajnos az éjszakai ügyelet megszűnt!
  • Noé Állatambulancia: +36 30 979 7000, +36 94 357 701
    • 9700 Szombathely, Vízöntő u. 7.

Mondd el a véleményed: