Ünnepi fények perzsa macskával

A legjobb karácsonyi ajándékok a család doromboló tagjainak

Valld be nyugodtan, itt senki sem fog elítélni emiatt: te is meg szoktad ajándékozni a cicádat karácsonykor. Esetlen még a születésnapján is. 😉 Ha nálad sem csupán házikedvenc a macska, hanem családtag, akkor az alábbi néhány ötlet jó kiindulópont lesz, ha szeretnéd meglepni valami olyasmivel a kedvencedet, aminek ő is biztosan örülni fog. 

Fekhelyek, búvóhelyek

Aminek egy macska sem tud ellenállni: puha takarók, nyugodt, hangulatos zugok, jó kilátást és szórakozást biztosító nézegető helyek.
A választék hatalmas, így érdemes olyasmit beszerezni, ami nem csak kényelmes és praktikus, hanem egyben a lakásunk dísze is lehet.

Vállalkozó kedvűeknek:

  • Vágj ki egy kívánt méretű (az ablakhoz passzoló) rétegelt lemez lapot. A széleit ragaszd be egy bőrcsíkkal, majd rögzítsd a végeket díszszegekkel.
  • A lapot támasszuk az ablakkeret aljára, majd lógassuk fel kampókkal, szemescsavarokkal, és  egy vékony lánccal.
  • Végül tegyünk rá párnákat. És egy cicát.

Forrás: Martha Stewart


Gondoljunk azokra a cicákra is, akik kénytelenek egy menhelyen tölteni az ünnepeket! Ha teheted, támogasd az egyik helyi állatvédő szervezetet vagy állatmenhelyet. A legkisebb összegnek is biztosan örülni fognak, de általában  szívesen fogadnak tárgyi adományokat is: plédeket, eledelt, felszerelést, játékokat.
Egy minimális ráfordítással pedig a kijárós és kóbor cicák számára is kellemesebbé és biztonságosabbá teheted a telet: építs nekik téli cicaházat.


Madáretetők

A szobacicák számára kiváló unaloműző lehet, ha egy madáretetőt lógatunk fel az egyik olyan ablak elé, ahonnan a kedvencünk szívesen nézeget ki. 
Ráadásul kaphatóak olyan típusok, amelyek közvetlenül az ablakra rögzíthetőek, sokszor egyirányú tükörrel bélelve, hogy a kismadarakat ne zavarják a bentről kíváncsiskodó tekintetek. Garantált, hogy nem csak a cica, hanem te is azon fogod kapni magad, hogy a sürgő-forgó énekesmadarakat figyeled. 🙂 
A madáretetés helyes módját lásd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Játékok

Ezzel nem nagyon lehet mellényúlni. Válassz pálcás, tollas vagy pofozgatható játékokat, esetleg labdát (nagy kedvencek a macskamentával töltött darabok) – és ne felejts el a cicáddal közösen játszani sem. Ha olyan elfoglaltságot keresnél neki, ami akkor is leköti, ha nem vagy otthon, keress neki valamilyen puzzle vagy fejtörő játékot.

Bónusz: egy korábbi bejegyzésben összegyűjtöttem nektek néhány nagyon egyszerűen elkészíthető macskajátékot.


Ivókút

Sok macskánál visszatérő gond, hogy nem isznak eleget. Egy ivókút ráveheti őket a gyakoribb ivásra, mivel a szűrőnek köszönhetően mindig frissen tartja a vizet. Ezen felül azoknak a cicáknak is kedvez, akik inkább folyóvízből szeretnek inni. 

Karomélesítő

Minden macskának szüksége van kaparófákra és karomélesítőkre. Ha nem biztosítasz neki sajátot, előfordul, hogy a kanapéd oldalát fogja ilyen célokra használni. Előzzük ezt meg azzal, hogy beszerzünk egy elegáns, sikkes modellt, amelyet nem csak a cicánk fog imádni, hanem a bennünk élő lakberendező is. 

Egyedi biléta

Lepjük meg a cicánkat egy egyedi nyakörv-bilétával, amin például az ő fényképe is rajta van. Cuki legyen, letisztult, vagy elegáns? A te választásod. De egy biztos: amellett, hogy tetszetős, a biléta nagyon is hasznos – igen, a szobacicák számára is. Bővebb írást és ihletet itt találhatsz a témáról.

Kényeztető rögzíthető kefe 

A sarkokra vagy széklábakra rögzíthető gumisörtés keféhez a cicák bármikor odadörgölőzhetnek és vakargattathatják magukat. 

Remélem, te is megtaláltad azt az ötletet, amivel még inkább elkényeztetheted a cicádat. 🙂
Ne felejtsd el megnézni a Felszerelés kategória és a DIY címke többi bejegyézét, amelyekből még több ihletet meríthetsz az egyszerű, otthon elkészíthető apróságokhoz – nem csak karácsonyra. 

Kellemes, dorombolós és pihentető ünnepeket kívánok!

Mondd el a véleményed: