Kiscicák kézben

Kiscicát találtam, mit tegyek?

Itt a tavasz, vele együtt a kiscicaszezon. Könnyen előfordulhat, hogy jártadban-keltedben egyszercsak megakad a szemed egy (vagy több) elárvultnak tűnő kiscicán, és hirtelen nem tudod, mihez kezdj velük. Íme, egy rövid útmutató kiscicás vészhelyzetekre.

Tehát, megtaláltad a cicát. És most?

Az első és legfontosabb: ne menj el csak úgy mellette, abban reménykedve, hogy majd az utánad jövő gondoskodik róla! Lehet, hogy Te vagy ennek a kis élőlénynek az utolsó esélye.


Először az alábbi kérdésekre próbálj választ adni:
– A cica közvetlen veszélyben van?
– Sérült, szemmel láthatóan beteg, esetleg nagy a környező autós/gyalogos forgalom, vagy kutyák lehetnek a közelben?
– Fennáll a kihűlés veszélye? A kiscicák az első időkben nem nagyon tudják még szabályozni a testhőmérsékletüket, így nagyon könnyen és gyorsan kihűlhetnek. Ez végzetesebb lehet számukra, mint ha néhány óráig táplálék nélkül maradnak.
– Lehet, hogy a cica nem magától került oda? Ha például dobozban van kirakva (hogy ennél rosszabbat ne is feltételezzünk), felesleges várni az anyamacska felbukkanására.

A) Ha ezek egyike sem áll fenn, menj egy kicsit messzebb a cicától, és várj. Előfordulhat, hogy az anyja éppen egyik helyről a másikra költözteti őket , és hamarosan visszajön érte is. Ha így történik, minden szerencsésen alakult. Legfeljebb annyit tehetsz, hogy felhívod az állatvédők figyelmét az anyamacskára, esetleg élelemmel, adományokkal segítheted az utcai kolóniák ellátását és ivartalaníttatását. Azonban ha a kiscica sír, és az anyja hosszabb idő után sem jön érte, lásd a B) pontot.

B) Ha bármelyik fenti kérdésre a válasz igen, ne várj tovább, és a cicát juttasd biztonságos, meleg helyre.
– Ha kihűlt, próbáld fokozatosan felmelegíteni. Erre jó lehet a meleg pokróc, a finom dörzsölgetés, a nem túl forró melegvizes palack, a melegítő lámpa, stb. Akár a pulcsid alá is bedughatod, a lényeg, hogy a kicsi életben maradjon. A helyes felmelegítés bővebb módjáról itt olvashatsz. A pár napos cicák kb. 30-32°C-ban érzik kellemesen magukat.
– Ha az első, szükséges elsősegély megtörtént (felmelegítés, esetleg pici vízzel fecskendőből megitatás), a lehető leghamarabb irány az állatorvos. Ilyenkor felmérik a cica általános egészségügyi állapotát, és megtörténhet a első parazitamentesítés.
– A vészhelyzetekben legelőször felmerülő kérdésre pedig a válasz: lehetőleg ne adj a kiscicának tehéntejet. Állatpatikákban és nagyobb állateledel boltokban lehet kapni kifejezetten kismacskáknak való tejpótló tápszert. Ha épp semmi sincs nyitva, a kecsketej is megfelelő lehet, de csak átmeneti szükségmegoldásként.

A kiscica végre biztonságban van. Hogyan tovább?

Ezen a ponton fel kell tenned magadnak a kérdést: képes vagy, és szeretnéd is felnevelni a kicsit? Ezt csakis akkor vállald, ha:
– van már ilyesmiben tapasztalatod, ÉS
– vállalni tudod az állatorvosi ellátás költségeit, ÉS
– időd is van 2-3 óránként megetetni az újszülött cicát. Igen, éjjel is.

A) Ha elvállalod a cica felnevelését, gratulálok, és köszönöm az elhivatottságodat! Nagyon pici, két hetesnél fiatalabb cicák esetén azonban azt javaslom, hogy lehetőleg keress nekik szoptatós pótmamát, mivel így van a legnagyobb esélyük az életben maradásra. Ebben az esetben jó, ha mind a kicsi, mind pedig a mama átesik előtte egy FelV-FIV teszten, nehogy véletlenül egymást fertőzzék meg a cicák.
Előfordulhat, hogy nincs ilyesmiben gyakorlatod, de ideiglenesen mégis gondoskodnod kell a kicsiről. Ez esetben se aggódj, ebben a cikkben és ebben a cikkben megtalálod a kölyöknevelés minden csínját-bínját, szuperül összefoglalva. A második link egy minden részletre kiterjedő leírást ad a kölyökmacskák ellátásának mikéntjéről, a szemápolástól kezdve az etetésen át a tisztogatásig. Akkor is hasznos lehet elolvasni, ha te fogod felnevelni a kiscicát, hiszen lehet, hogy új, hasznos tanácsokkal szolgál.

Kiscica.
Forrás: Pet4You

B) Ha nem tudod vállalni a kölyök felnevelését, két dolgot tehetsz.
– Ahogy feljebb is javasoltam, megpróbálsz keresni számára egy szoptatós mamacicát, akinek hasonló méretű (korú) kölykei vannak, és az új jövevénnyel együtt sem lesznek túl sokan. Nem csak a szomszédoknál és ismerősöknél érdemes kérdezősködni, vannak erre specializálódott Facebook csoportok is.
Segítséget kérsz. Kérdezd meg a helyi állatkórházat és az állatvédő egyesületeket, hogy tudnak-e segíteni a cica elhelyezésében. Kiírhatod a
a segítségkérést a cicás Facebook csoportokban is.

Előfordulhat, hogy az állatvédők sem tudják azonnal megoldani a cica átvételét. Ebben az esetben lehet, hogy átmenetileg neked kell ellátnod őt, de ne ijedj meg, az A) pontban levő linkeken minden ehhez szükséges információt megtalálsz.

Bárhogy is döntesz, ne feledd, hogy életeket mentesz, ha segítesz. Akár egyszerre kilencet is. 😉
És ami a legfontosabb: ivartalaníts! Sőt, győzd meg róla a szomszédot is. Hiába adod a cicád kölykeit jó helyre, sosem tudhatod, hogy mi lesz a sorsa a harmadik-negyedik generációnak.


Egy kiscica felnevelése lehet, hogy nem könnyű, lehet, hogy fárasztó, de sok-sok boldog és vidám percet fog szerezni nektek. És higgyétek el, sosem fogjátok megbánni, hogy megálltatok, és segítettetek. ❤

Borítókép forrása: Fotofeeling

Mondd el a véleményed: