Fekete-fehér macska

Gourmand cicák III: a macskabarát kert növényei

A mostani cikk mindazoknak szól, akiknek:
1) van kertje, amelyik megfelelően biztoságos környéken van;
2) van legalább 1 db cicája, aki néha kijár a fent említett kertbe (vagy csak szeretné macskaparadicsommá varázsolni a kertjét az átutazó és szomszédos cicák örömére).

Minden gazdi a legjobbat szeretné a kedvencének, és ha a fenti feltételek már adottak, miért ne hoznánk ki a kertünkből is a maximumot? Egy kis előre tervezés után még az elültetett növényekkel is a cicánk kedvében járhatunk – így a kinti bóklászás közben mindig találni fog valamilyen vonzó, biztonságosan megrágcsálható zöldet. Lássuk, hogy melyek azok a növények, amelyeket bátran ültethetünk, és melyeket kerüljük inkább el.

Amiket inkább kerüljünk el

Bár a legtöbb macska az alábbi listán szereplő növényeket ösztönösen békén hagyja, a biztonság kedvéért ezeket inkább ne ültessük a cica által hozzáférhtő helyekre. Főleg, ha valakinek extrémen zöldmániás cicája van, aki a szobanövényeket is gyakran és előszeretettel rágcsálja.

  1. Hortenzia (Hydrangea arborescens)
  2. Hagymás növények: tulipán, krókusz, nárcisz, gyöngyvirág, stb.
  3. Angyaltrombita (Brugmansia spp.)
  4. Menta (Mentha spp.)
  5. Indiai citromfű (Cymbopogon citratus)

A fenti növények közül a menta és az indiai citromfű egyes macskák számára kifejezetten vonzó illatúak. Habár kis mennyiségben történő elfogyasztásuk a legtöbb cicánál nem okoz tüneteket, nagyobb mennyiségben az illóolajuk hányást, hasmenést, étvégytalanságot, lázat, sőt akár a hátsó láb gyengeségét és vizeletvisszatartási gondokat is okozhat. Az angyaltrombita pedig kifejezetten erősen mérgező növény!

Ha a macskákra nézve mérgező szobanövényekről is szeretnétek olvasni, ezt a cikket ajánlom. *

És amiket a cicák imádnak

Macskamenta (Nepeta cataria)

A cicák köztudottan imádják. A mi éghajlatunkon is szépen fejlődik, lila virágaival és kellemes illatával a kertet is feldobja. Hatóanyaga, a nepetalakton a cicákra enyhe hallucigonén hatással van. Szerencsére nem lehet rászokni, így veszélytelen. Nyugodtan, élvezettel figyelhetjük a virágok között hempergőző kedvencünket.

Megszárítva nyugodtan tölthetjük macskajátékokba és párnákba, vagy csak szórjunk le egy keveset a padlóra. Telefont, kamerát elő, és kezdődhet a móka. 😉

A képek forrása: iamthecatphotographer.com, Flickr – Wylie Young, scollar.com

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Hatóanyagai az aktinidák, amelyek stimulánsként kissé felpörgeti a rá fogékony cicákat (a macskamentához hasonlóan ez sem minden macskára hat). Rohangálás, hempergőzés, felfokozott aktivitás lehet a jellemző, ha a cicák macskagyökérhez jutnak. Természetesen, mint minden egyéb esetben, fontos a mértéktartás.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Amellett, hogy az illatát általában kedvelik a macskák, még jótékony hatásai is vannak a növénynek. Bélgyulladás, hasmenés, enyhe köhögés esetén lehet hasznos – de ne feledjük, hogy állatorvos megkérdezése nélkül sose kezeljük a kedvenceinket házi módszerekkel! Mindenesetre a növény macskákra ártalmatlan, így bátran ültethetjük a kertbe.

Csomós ebír (Dactylis glomerata)

Habár a legtöbben ezt a fűfélét egyszerűen „gaz”-ként könyvelik el, a kutya- és macskatulajdonosok örömmel hallhatják, hogy számos jótékony hatása van ennek a növénynek a kedvenceikre. Rostban és vitaminokban gazdag, így elősegíti az emésztést. Enyhe hánytató, így segít a macskáknak, hogy megszabaduljanak a gyomrukban felgyűlt szőrcsomóktól vagy bármilyen más emésztetlen, toxikus anyagtól. Antibiotikus és parazitaölő hatóanyagok is találhatóak benne. Nem csoda, hogy a neve „eb-ír”. 🙂 Nyugodtan hagyjuk meg a pázsit egy kis részén, a cicánk biztosan örülni fog az egészséges rágcsálnivalónak.

Egyéb ártalmatlan kerti virágok

A fentieken túl az alábbi galériában szereplő növényeket még a legkényesebb macska territóriumába is nyugodt szívvel ültethetjük, hiszen ártalmatlanok. Habár különösebb hatással a cicánkra nem lesznek, minket viszont garantáltan gyönyörködtetni fognak a virágaik.

A macskákra nézve ártalmatlan szobanövények listáját pedig ebben a cikkben találod.


* Az ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), azaz a világ egyik legnagyobb állatvédő egyesületének honlapján találhattok egy sokkal átfogóbb listát a macskákra nézve veszélyes és veszélytelen növényekről.

Mondd el a véleményed: