Macska a kertben

Macskák a kertben: tippek a biztonságos és élvezetes kinti időtöltéshez

Családi ház szép kerttel, cicák, és egy kis szabadidő, hogy elszöszmötöljünk kint… Kellhet még más is a boldogsághoz?
A miénkhez lehet, hogy nem, de a cicánk elégedettségét minden bizonnyal növelni tudjuk, ha a kertünket úgy alakítjuk ki, hogy ne csak szép, de macskaszemmel is ellenállhatatlan legyen.

Biztonság

A legelső, amiről gondoskodnunk kell. Ha a kert körül nincs kerítés, ellenben egyik oldalról egy hatsávos autópálya, a másik háromról pedig barátságtalan kutyák, barátságtalan szomszédok és egy vegyipari feldolgozóüzem határolja, akkor nem biztos, hogy a legideálisabb környezet ahhoz, hogy szőrös kis szemünk fénye odakint végezze el a mindennapi egészségügyi sétáját.


A macskák zöme, valahányszor Kint van, Bent szeretne lenni, és fordítva – sőt gyakran egyszerre.

Dr. Louis J. Camuti

Kerítés

Igaz, a fenti helyzeten a kerítés sem segít, hiszen tudjuk, hogy hogy állnak a macskák a kerítésekhez (súgok: szkeptikusan). Így a mi dolgunk, hogy megállapítsuk, biztonságos-e a cicánknak odakint.
Ha biztosra szeretnénk menni, tegyük a kerítésünket macskabiztossá. A cica ne férjen át se alatta, se a deszkák között, és legyen elég magas, hogy ne tudja átugrani. Továbbá szereljünk fel a tetejére valamilyen szökésgátló eszközt: forgó rudakat, vagy befelé hajló hálót, amin a cica nem tud átmászni. Ezeket az egész telek körül fel kell szerelni.

Vigyázzunk a kerítés mellett növő fákkal. Ha a cica felmászva átugorja a szökésgátló eszközöket, hiába telepítettünk le bármit is: a legmodernebb hálós berendezések is csupán a magaslati élményösvény szerepét fogják betölteni. Ugyanígy ügyeljünk a kerti házikók, fáskamrák, sufnik elhelyezkedésére is.

Érdemes rákeresni a neten a „macskabiztos kerítés„, „szökésgátló kerítés” vagy „cat proof fence” kifejezésekre, mert egész csomó remek ötletet kaphatunk.

Veszélyes helyek és tárgyak

Mielőtt zöld utat adnánk a kedvencünknek, hogy kedvére felfedezze a külvilágot, nézzük végig alaposan a kertünket egyéb potenciális veszélyforrásokat keresve. Próbáljuk a macska helyébe képzelni magunkat. A legegyszerűbb, ha úgy tekintünk a cicára, mint egy kétéves totyogós gyerekre, aki két méter magasra tud ugrani. 🙂
A kutakat mindenképpen fedjük le, szintúgy a vízóra-aknákat, hordókat és egyéb gödröket. Ide nem lesz elég néhány szál deszka: a fedél legyen mozdíthatatlan, hogy sem az állatok, sem az erős szél ne tudja odébb lökni.
Ne hagyjunk elöl építési törmeléket. A feltámasztott fal- vagy gipszkarton elemek, táblák, vasak, stb. könnyen rádőlhetnek a cicára.
A vegyszereket száműzzük egy zárható helyiségbe, ahová a cica nem tud bejutni! Különösen veszélyesek lehetnek a permetszerek, gyomirtók, fagyállók, olajok, festékek, rovarölő szerek, rágcsálóirtók (ez utóbbi használatát azonban jobb, ha teljes egészében elkerüljük – lásd a lenti részt a kerti élővilágról).
Ha a medencénk vagy kerti tavunk magas falú, mindenképp helyezzünk bele egy stabil deszkát, létrát vagy farönköt, amin a cica ki tud mászni, ha esetleg beleesne. Ez bármilyen mélyebb gödör esetén is hasznos lehet, és sok más állat életét is megmenthetjük vele.
Ha a cicánk előszeretettel rágcsálja mindenféle zöld növény levelét, jól tesszük, ha a különösen mérgező növényeket inkább elajándékozzuk – bővebben lásd lejjebb, a növényzetről szóló résznél.

A kerti élővilág

Annak ellenére, hogy a macskabiztos kertünkből a cicánk kijutni ugyan nem tud, azonban más állatok még bőven BE tudnak jutni. Ők pedig számos egyéb kockázati tényezőt jelenthetnek.

Sünök: gyakran hordoznak kullancsot, bolhákat, férgeket, viszont nagyon hasznos és védett állatok. Örüljünk inkább, ha a kertben rendet vágnak a bogarak között, és ne háborgassuk őket. A legegyszerűbb, ha kiteszünk nekik némi macskakaját, amelyet előtte féreghajtóval feljavítottunk (párszáz forintos költség). Ha biztosra akarunk menni, a rendszeres sün-vendégeket bolhairtó sprével is befújhatjuk. (Bónusz tipp: ha pl. körömlakkal/filccel egy icipicit megjelöljük a tüskéjüket, meg fogjuk ismerni a már élősködő-mentesített egyedeket. Ne essünk túlzásba, nem az a cél, hogy a fülesbagoly is röhögve forduljon le az ágról, ha meglátja a kidekorált süniket.)

Egerek, patkányok, pockok: a fent felsorolt paraziták terjesztésén kívül leginkább akkor jelentenek veszélyt a macskákra, ha pl. a szomszéd telkeken méreggel irtják őket (és persze mi se csináljunk ilyet). A legyengült rágcsálókat elfogyasztva a cica is mérgezést kaphat! Ha felmerül a gyanú, hogy cicánk mérgezett rágcsálót evett, azonnal vigyük őt állatorvoshoz.

Nyest, róka, borz: azokon a területeken, ahol ők is gyakori vendégek, még egy kockázati tényezővel számolni kell. A rókák ugyanis könnyen kiáshatják a kerítés alatti részt, amely így már távolról sem lesz macskabiztos. Ezen felül fizikai veszélyt is jelenthetnek a cicákra, főleg ha éjszaka találkoznak össze. A cicákra a nagyobb nyestek kifejezetten veszélyesek – ha a kertünkben a nyest gyakori vendég, a cicának inkább építsünk kifutót, a nyestet pedig riasztóval próbáljuk távol tartani. Azonban ilyen esetben a kifutót nem csak macskabiztossá, hanem nyestbiztossá is kell tenni, ami sokkal nehezebb feladat. Végül: a rókákról sokaknak a veszettség ugrik be először, és bár nem lehetetlen veszett rókával találkozni, de meglehetősen ritka. A vakcinázásoknak köszönhetően nagyon lecsökkent a megbetegedések száma, de persze jobb az óvatosság.

Más macskák: hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy pl. a befelé dőlő háló a mi benti cicánknak ugyan leküzdhetetlen akadály lehet, a kintről jövőknek viszont nem az. Az idegen macskáktól azután a miénk minden létező parazitát és fertőzést könnyen elkaphat. Nem beszélve arról, ha a macskák összeverekednek, vagy épp ellenkezőleg: összemelegednek. Ugye te sem szeretnéd a cicádat sebkezelésre vagy terhesgondozásra hordani…

Méhek, darazsak: előfordulhat, hogy cicánkat méh- vagy darázscsípés éri a repülő rovarok játékos üldözése közben. Náluk is ugyanúgy megdagadhat a csípés helye, mint az embereknél, sőt, ők is lehetnek allergiásak a csípésekre. Ilyen esetben óvatosan távolítsuk el a méh fullánkját (darázscsípés esetén nem marad hátra a fullánk), és tartsuk figyelemmel az állatot. Amennyiben bármilyen tünet jelentkezik (hányás, émelygés, zihálás, a duzzanat a légutak elzárásával fenyeget, stb.) azonnal vigyük a cicát állatorvoshoz, aki beadhatja neki a szükséges anti-hisztamint. A csípések esetén alkalmazható elsősegély leírását itt találod.

Minden más (madarak, hüllők, rovarok, stb.): a magyarországi klímán a többi olyan állat, amely megfordulhat egy átlagos kertben, nem jelent komoly veszélyt a cicánkra. A helyzet inkább fordított – a kijárós macskákra esetleg érdemes lehet csengős nyakörvet adni, máskülönben a kertünk gyönyörű lesz ugyan, de lehangolóan madárdal-mentes.
Azokon a ritka területeken, ahol hiúz, aranysakál, vagy vipera is előfordul, extra óvintézkedésekre is szükség lehet.

Összefoglalva a fentieket: minden olyan macskánál, amelyik akár csak ritka időközönként kijár a lakásból, az alábbiak elengedhetetlenek:

  • Rendszeres háromhavonkénti féreghajtás. A tabletta pár száz forint, és vény nélkül kapható.
  • Bolha- és kullancsmentesítés, jobb esetben megelőzés, riasztás. Kijárós cicáknak nem javaslom a bolhairtó nyakörvet, mert az általában nem biztonsági záras. Ehelyett válasszunk valamilyen spot-on készítményt vagy tablettát, hosszú hatóidővel – és ne felejtsük el lejárat előtt ismételni.
  • Oltások. Legalább az alap macskanátha, FeLV, FIV elleni védőoltást adassuk be kedvencünknek, hiszen az élete múlhat ezen. A veszettség elleni oltás macskáknak nem kötelező, de a betegségnek jobban kitett területeken megfontolandó lehet.
  • Ivartalanítás. Kandúr macskák esetén is, bizony. Egy egyszeri apró műtéttel már mi magunk is hozzájárultunk az állatvédelemhez, hiszen egy csomó nem kívánt kiscica megszületését megelőzzük ezzel. Nem is beszélve az ivartalanítás egyéb előnyeiről (jelölgetés megszűnése, verekedések és területharcok csökkenése, méhgyulladás és más betegségek elkerülése).
  • Azonosító használata. A legegyszerűbb egy címbilétával ellátott biztonsági záras nyakörv, de javasom a chip beültetését is. A lehetőségekről olvass bővebben itt: Biléták, nyakörvek, nyomkövetők: a cicák „személyigazolványa”.

Földi paradicsom a kertben

Kis változtatásokkal is sokat tehetünk azért, hogy a cicánk remekül érezze magát kint. Ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat, a kertünk nem csupán egy kert lesz a macskák szemében, hanem maga a tejjel-mézzel folyó kánaán. 🙂

Árnyék, eső, napsütés

Mind tudjuk, hogy a macskák imádják süttetni magukat a nappal, azonban a nyári forróságok idején ők is előnyben részesítik a hűvös zugokban való szundikálást. Próbáljunk meg változatos környezetet teremteni számukra, hogy mindenféle időjárásban megtalálják a nekik kedvező helyeket. Egy-egy puha fűvel borított rész, néhány árnyas, szellős bokor is sokat javíthat a cica komfortérzetén. Alakítsunk ki számukra természetes anyagokból készült búvó- és fekvőhelyeket: pl. a kő járólapok az árnyékban tovább maradnak nyáron is hűvösek, de akár egy kivágott fa széles tuskóját meghagyva és lecsiszolva is kellemes kis napozót készíthetünk. A lehetőségek határtalanok.
Gondoljunk a rossz időkre is: erős szél és eső esetére mindenképpen biztosítsunk egy szélvédett, esőálló és beázásmentes kuckót. Még a csak ritkán kijáró cicákkal is megeshet, hogy egy hirtelen jött zápor a kertben éri őket. Jobb, ha tudják, hova húzódhatnak be az eső elől, így nem kell tartanunk sem attól, hogy eláznak és meghűlnek, sem attól, hogy száraz helyet keresve megpróbálnak elrohanni (és kemény tesztnek vetik alá a macskabiztos kerítést).
A forró nyári napokra való tekintettel biztosítsunk a cicánknak könnyen hozzáférhető, tiszta és friss ivóvizet. (Az esővízgyűjtő vödör és a kerti tó vize nem éppen kimagasló minőségű; a gyöngyözés ugyan néha megvan benne, csak épp szénsav helyett a bomló iszap okozza.) A tálkát tegyük szilárd felületre, árnyékos helyre, és naponta cseréljük benne a vizet.

FONTOS! Ha a cicánk kijárós, készítsünk neki télire egy egyszerű, de nagyszerű cicaházat, amely a leghidegebb időben is melegen tartja kedvencünket. A jól elkészített téli menedék egyben esőálló is, így két legyet üthetünk egy csapásra. A cicaház elkészítését képekkel illusztrálva ebben a cikkben találod.

Kilátóhelyek, mászókák

A macskák a magaslati helyeken ücsörögve jobban belátják a terepet, így biztonságban érzik magukat. Ezért is szeretnek annyira pl. a szekrények tetején heverészni. Biztosítsunk nekik erre alkalmas helyeket a kertben is. Egy-egy kivágott fa csonkjából vagy törzséből első osztályú kiülőt barkácsolhatunk egy-két deszka, néhány szög és egy kalapács segítségével. A könnyen megmászható fák, esetleg a fák törzsére/a sufni oldalára stb. rögzített polcok biztosan kedvelt nézegető helyek lesznek, szintúgy az egyszerűen elkészíthető (vagy készen beszerezhető) függőágyak. Ügyeljünk az elhelyezésre: legyen köztük napos és árnyékos helyen is, és annál jobb, minél nagyobb területet belát róla a cica.
A kiülők, polcok, fák és ágak ezeken kívül még természetes karomélesítőként és mászókaként is szolgálnak, és segítségükkel a cicánk egy kis testmozgással levezetheti a felesleges energiáit.


Többfunkciós növényzet

A kerti növények a macskák szemszögéből változatos funkciókat tölthetnek be. Ahogy már feljebb is felsoroltuk, ez lehet árnyékot adó napellenző, búvóhely, mászóka, kaparófa, de lehet friss nassolnivaló is. A macskák gyakran „legelnek”, meg-megrágcsálják a füveket, hajtásokat – ez segít nekik felköhögni a szőrlabdákat.
Mivel erről nem lehet, és nem is kell leszoktatni őket, a legegyszerűbb, ha biztonságosan rágcsálható növényeket is ültetünk a kertünkbe. Ilyen például a macskamenta, a csomós ebír, vagy a macskagyökér. A különösen mérgező növények közé tartozik többek között az angyaltrombita, a hortenzia, és a liliomfélék. Ezeket inkább ültessük a macska által nem hozzáférhető helyre. A témáról bővebben olvashatsz a következő cikkben: Gourmand cicák III: a macskabarát kert növényei.

Kifutók

Előfordulhat, hogy ilyen-olyan okból nem lehetséges, hogy a teljes kertünket macskabaráttá és macskabiztossá alakítsuk – például hobbiból aligátorokat tenyésztünk a garázs mögött, vagy a kert mérete miatt a szökésállóvá tétel költségei megfizethetetlenek.

Azonban ekkor sem kell megfosztanunk cicánkat a biztonságos és tartalmas kinti tartózkodástól. Építsünk (vagy építtessünk) neki zárt kifutót. Ezek a cica-kifutók legtöbbször egy macskaajtón vagy macskaablakon közelíthetőek meg a házból. A rácsozata általában ponthegesztett fém háló, mivel ez erős, strapabíró, rozsdamentes, és nem mozdulnak el a szemek. A kifutót aztán berendezhetjük mindenféle földi jóval, amit csak a ház szőrös uralkodója megkíván: macskabútorok, polcok, kaparófalak, ehető növények, puha karosszékek… a lehetőségeknek csak a pénztárcánk szab határt.
A kifutó lehet kicsi, úgymond ablakba szerelt panorámás kinti napozó, lehet függőleges, emeletes mászóparadicsom, de akár befedhetjük az egész teraszt is, hogy mi is kényelmesen ücsöröghessünk a cica társaságában esténként egy pohár borral és egy könyvvel.
A kifutó előnye, hogy garantáltan szökésbiztos (az ajtajára rendes zárat tegyünk, ne sima reteszt), és a nagyobb kerti állatokat kívül tartja. Azonban a fent felsorolt óvintézkedések (oltás, parazitamentesítés, stb.) ez esetben sem hanyagolhatóak el.
Az interneten a „catio” kifejezésre rákeresve rengeteg ötletet találunk, de bemelegítésképpen itt egy kis galéria néhány ötletes és szemet gyönyörködtető cica-kifutóról.

Kertépítésre és barkácsolásra fel! Hiszen a kert azért van, hogy ne csak te, hanem a cicád is örömét lelje benne – biztonságos keretek között. 🙂

Mondd el a véleményed: